Представиха „хартиения“ таблет reMarkable

Таблетът работи с е-мастило и е предназначен за писане, четене и скициране

Представиха „хартиения“ таблет reMarkable

Снимка: reMarkable

7992 ~ 2 мин. четене

В съвременния свят хората биха могли да се разделят на два типа: „дигитални“, които правят всичко през цифрови устройства и „хартиени“, които предпочитат да четат действителни книги и да пишат в тефтери. Така смята Магнус Венeберг, който стои зад компанията създател на иновативния таблет reMarkable, който изглежда, усеща се и работи като хартия.

Устройството бе обявено в края на миналия декември с амбицията да се превърне в „традиционен хартиен преносим компютър“. Няколко месеца по-късно прототипът е вече наличен.

„От момента, в който тази идея се появи, ние се влюбихме в нея“, възкликва Венеберг, цитиран от Business Insider. Той описва устройството като „даващо усещане за хартия, но притежаващо голяма цифрова мощ“, като допълва, че хартията сама по себе си е „ограничена“.

Именно това е бил и основният въпрос – как да се съчетае традиционното с иновативното. Венеберг и неговият екип в Осло, Норвегия, полагат усилия да изградят този таблет с помощта на японската компания E Ink, създател на тъй нареченото електронно мастило за е-книги.

Един от основните проблеми, които reMarkable решава е свързан със забавянето. Много компании се опитват да създадат таблет за рисуване, но всички се сблъскват с това, че дисплеят се оказва твърде бавен. Изображението следва писалката без да може да се появява веднага след като тя е докоснала екрана.

Работата по устройството продължава 4 години. То е предназначено за три основни функции: четене, писане и скициране. Таблетът струва 529 долара, а специалната писалка към него – 79 долара. Според анализаторите това е висока цена особено спрямо напълно оборудвания iPad, който варира в същия диапазон.

Компанията обаче е напълно наясно с това къде е мястото им на пазара. Тяхната цел всъщност не е да се директно с Apple. Венеберг обяснява, че reMarkable е предназначен за "хартиените хора", които предпочитат да скицират и чувстват действията с ръцете си, но да да имат и дигитални възможности за това.

Коментари: 0