ЕК: Еврозоната да има собствено финансово министерство, облигации и бюджет

В документ, предложен за обсъждане, се предвижда интеграцията да стане факт до 2025 година

ЕК: Еврозоната да има собствено финансово министерство, облигации и бюджет
568 ~ 2 мин. четене

Европейската комисия обяви визията си за задълбочаване на интеграцията в еврозоната, която предвижда издаването на общ дълг (облигации), общ бюджет и собствено финансово министерство. Визията за интеграция на еврозоната идва на фона на предстоящото напускане на Великобритания през 2019 г., пише Ройтерс.

В документ, представен от еврокомисаря по икономическите и финансови въпроси Пиер Московиси, е предвидено идеите да се реализират до 2025 г.

Сценарият за финансов министър който да управлява приходите на еврозоната, разходите и издаването на общ дълг, се подготвят от месеци в Брюксел, но сега изглеждат все по-реални, след като встъпи в управление новият президент на Франция Еманюел Макрон, коментира агенцията.

Германските консерватори обаче не одобряват идеята с аргумента, че това ще доведе до повече плащания от страна на по-бедните държави сред 19-те членки на еврозоната.

Комисията избягва да дава ясни предложения за еволюцията на еврозоната, като оставя на правителствата на ЕС да решат кои от идеите им харесват, коментира Ройтерс. Но в него се казва, че на по-късните етапи на интеграцията, не на последно място защото това ще изисква политически трудни и отнемащи време промени в договорите на ЕС, блокът би могъл да създаде хазна на еврозоната.

Председателят на министрите на финансите от еврозоната, Еврогрупата, може да отговаря за такава нова институция. Работата на самия президент на Еврогрупата може да бъде интегрирана в Комисията, се казва в доклада.

Единното финансово министерство на еврозоната може да упражнява т.нар. от комисията "макроикономическа стабилизираща функция" - жаргон на ЕС за бюджета на еврозоната за смекчаване на икономически шокове, например използвани за подкрепа на инвестициите, които стават първата "жертва" при икономически спад.

Друг вариант би могъл да бъде такъв бюджет да функционира като фонд за презастраховане на националните схеми за безработица в икономически лоши периоди, когато националните бюджетни дефицити са високи, но това би изисквало предварително съгласуване на политиките за пазара на труда.

Макар че страните извън еврозоната биха могли да имат достъп и до бюджета, те ще бъдат достъпни само за тези, които са в съответствие с бюджетните правила на ЕС и препоръките за реформи, които водят до по-голямо сближаване на икономиките на ЕС.

Една от идеите в в документа е частната или публичната институция да купи портфейл от държавни облигации от еврозоната и да издава своя собствена облигация, подкрепена от това портфолио.

Такава обезпечена с държавни облигации ценна книга може да има различни траншове и да осигури по-високо ниво на сигурност за инвеститора.

Според документа до 2019 г. еврозоната ще постигне напредък за Съюза за капиталови пазари - проект за създаване на повече източници на финансиране за домакинствата и бизнеса на пазар, който сега е доминиран от банките.

Във втората фаза, между 2019 и 2025 г., еврозоната би могла напълно да обмисли създаването на европейски ценни книжа, както и министерството на финансите и обща хазна и бюджет на еврозоната.
Коментари: 0