Представители на ЕС по Brexit се срещат спешно заради Испания

Мадрид създаде пречка пред преговорните екипи от Лондон и Брюксел в последния момент

Представители на ЕС по Brexit се срещат спешно заради Испания

Испанският премиер Педро Санчес в последния момент предяви претенции за Гибралтарския проток

Снимка: БТА

Европейски представители се срещат спешно, за да оформят окончателния вариант на споразумението за Brexit, правейки промени заради искане на Испания от последния момент, пише BBC.

Испанският премиер Педро Санчес обяви, че ще се противопостави на приемането на споразумението между Обединеното кралство и Европейския съюз какви да са политическите и икономическите им отношения след Brexit. Санчес настоява да има думата как ще бъде уредено преминаването на стоки през Гибралтарския проток. Въпреки че никоя страна членка не може да наложи вето върху сделката, за приемането ѝ е нужно единодушното одобрение на всички държави от Блока.

Лидерите на ЕС се срещат, за да обсъдят както правно обвързващо споразумение за Brexit при какви условия да се случи отцепването на Обединеното кралство от Блока, така и придружаващата го необвързваща декларация за бъдещите отношения между Лондон и Брюксел. Бъдещето на Гибралтар обаче остава гореща тема – Испания отдавна оспорва 300-годишното британско управление върху този стратегически проход.  

Коментари: 0