Предстоят наказания и спрени еврофондове, ако няма реформи

Имитацията на промени пречи на икономическия растеж и заетостта

Предстоят наказания и спрени еврофондове, ако няма реформи

Снимка: Стоян Йотов

3788 ~ 1 мин. четене

„Ако не се предприемат значителни стъпки към реформи и за подобряване на икономическата среда, България може да се сблъска за пръв път с наказателна процедура през 2017 г. и с евентуално спиране на еврофондове като част от механизма да бъде подтикната да направи по-смели крачки”.

Това заяви членът на Фискалния съвет и бивш зам.-министър на финансите Любомир Дацов пред БНР по повод доклада на ЕК за социалното, икономическо и финансово развитие на България.  

„Препоръките са едни и същи от години, а действията, извършвани от българската държава, са много малко. Отчита се минимален напредък по всички препоръки и то в чисто административен план, докато реализацията на мерките е или минимална, или незадоволителна”, обясни Дацов.

Демографската криза и проблемите в образователната система са по-първостепенни за икономиката ни от поставените в доклада въпроси, смята той.

Според него липсата на реформи и имитацията на промени няма как да не водят до подкопаване на икономическия растеж и проблеми със заетостта. „В България остават крайностите. Няма я дългосрочната стабилност, която би трябвало да подобри устойчиво състоянието на икономиката и на хората”, коментира финансистът.

Според него е важно кои са източниците на растеж и дали през следващите години те ще се запазят устойчиви, въпреки отбелязваните пикове. „Това, което е движило икономиката на България през 2015 г., има огромни предизвикателства да бъде повторено през 2016 г.”, прогнозира Дацов.

Подкрепи Economic.bg