Преференциите за Станишев пренаредиха листата на БСП

Корнелия Нинова не смята за грешка, че председателят на ПЕС бе на пето място в списъка

Преференциите за Станишев пренаредиха листата на БСП
10006 ~ 1 мин. четене

Силният преференциален вот за председателя на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев пренареди листата на БСП. Тъй като над 28 хил. души са гласували лично за него да е евродепутат, той минава от пето на второ място под листата, като пред него остава само Елена Йончева.

Новината за успеха на Станишев бе потвърдена от председателя на БСП Корнелия Нинова. Тя обаче не призна, че може би е допуснала грешка, поставяйки бившия лидер на Столетницата на пето място, а обясни, че издигането на Станишев е признание за силата на преференциалния вот.

Това е второто пренареждане на червената листа от Станишев, който не бе включен в първоначалния ѝ вариант, а влезе в нея след гласуване на Националния съвет. С най-много преференции е водачката на листата Елена Йончева с над 70 хил. персонални гласа. На трето и четвърто място остават Петър Витанов и Цветелина Пенкова, а пети ще е Иво Христов.

На днешната си пресконференция Нинова заяви, че е горда с факта, че БСП е партията с най-много преференциални гласове. Според нея това е положителен факт. Тя обясни, че не смята, че отсъствието й от парламента през последните месеци се е отразило на резултатите.

Коментари: 0