Премиерът на Белгия: Няма да позволим ЕС да се разцепи

САЩ ще продължи да покрепя Европа в борбата срещу тероризма

Премиерът на Белгия: Няма да позволим ЕС да се разцепи
3986 ~ 1 мин. четене

Министър-председателят на Белгия Шарл Мишел заяви, че е използвал вечерята с вицепрезидента на САЩ Майк Пенс в Брюксел, за да предупреди администрацията на Доналд Тръмп да не подкрепя разцепването на Европейския съюз, пише Politico.

„Няма да позволим никакво фрагментиране на ЕС. Това послание беше изпратено. Смятам, че беше чуто от г-н Пенс“, отбеляза Мишел след срещата. Той описа своя разговор с вицепрезидента като „интензивен“ и „конструктивен“.

Позицията на Мишел идва след като в предишните седмици Тръмп и служители на неговата администрация изразиха възхищението си от предстоящия Brexit и дори си позволиха да попитат кои ще са следващите държави, които ще напуснат ЕС. Това сериозно изнерви европейските лидери.

От Белия дом определиха срещата като „работна вечеря“ и не споменаха никакви дискусии за целостта на ЕС. От Вашингтон уточниха, че лидерите „са обсъдили стъпките за задълбочаване на силното партньорство между САЩ и Белгия.“

Мишел и Пенс са потвърдили необходимостта от растеж на работните места, намаляване на регулаторната тежест и защита на границите. Те са обсъдили и глобалните предизвикателства, включително Украйна, Турция, Либия, Иран и израело-палестинския конфликт.

Пенс е потвърдил ангажиментите на САЩ в НАТО, подчертавайки нуждата от споделяне на отговорността и тежестта на разходите между държавите в пакта, така че да се посрещнат актуалните предизвикателства. Вицепрезидентът е гарантирал подкрепа и партньорство в борбата срещу тероризма.

Подкрепи Economic.bg