Престъпниците все по-умно използват цифрови валути за пране на пари

Наблюдава се сериозен ръст в използването на „портфейли за поверителност“

Престъпниците все по-умно използват цифрови валути за пране на пари
828 ~ 1 мин. четене

Престъпниците успяват по все по-усъвършенствани начини да използват криптовалути за пране на пари. Само през миналата година те са прехвърлили стотици милиони долари „мръсни“ средства през различни цифрови портфейли, съумявайки да прикрият следите си. Един от все по-популярните инструменти са т.н. „портфейли за поверителност“, обясняват експертите от Elliptic, водещ доставчик на решения за управление на риска за криптобизнеси.

По техни данни най-малко 13% от всички приходи от престъпления с биткойн през тази година са преминали през такива поверителни портфейли. За сравнение през 2019 г. делът им бил 2%.

„С развитието на технологията и влизането в сила на нови разпоредби нашите изследвания показват, че престъпниците търсят нови начини за пране на мръсни криптоактиви“, каза Дейвид Карлайл, автор на доклада.

Той посочва, че най-значителната тенденция е именно широкото използване на портфейли за поверителност като Wasabi Wallet.

Въпреки че транзакциите с криптовалута се извършват чрез псевдонимизация, те се записват в публична книга, наречена блокчейн. Това улеснява проследяването на потоците на финансиране. Портфейлите за поверителност обаче могат да комбинират, смесват и анонимизират транзакции с криптовалута, което усложнява проследяването на парична пътека.

„Това прави практически невъзможно проследяването на средства, особено ако извършвате поредица от транзакции чрез портфейли за поверителност“, каза д-р Том Робинсън, главен изследовател в Elliptic.

„Това е голямо предизвикателство за правоприлагащите органи. Това означава, че те вероятно са в задънена улица.“

При хакването на 130-те акаунта на високопоставени личности в Twitter през юли бяха събрани над 120 000 долара в биткойни. Голяма част от тях впоследствие са били изпрани тъкмо през Wasabi Wallet. През септември пък бяха откраднати 280 млн. долара в криптоактиви от азиатската борса KuCoin. Отново Wasabi Wallet беше портфейлът, използван за заличаването на следите им.

Подкрепи Economic.bg