През 2017 г. ще се обособят седем нови бизнес зони в София

През следващите 12 месеца предлагането на първокласни офиси ще нарасне осезаемо

През 2017 г. ще се обособят седем нови бизнес зони в София
6996 ~ 3 мин. четене
Автор: Александра Сотирова
Изминалата година бе силна за пазара на бизнес имоти и има всички предпоставки той да продължи да се развива на високи обороти и през следващите месеци, показва анализ на Forton. За пазара на офис площи 2017 г. се очертава като поредната динамична година, главно благодарение на продължаващия ръст при IT и аутсорсинг сектора. Тъй като тези компании участват в над 60% от наемните сделки, тяхното търсене ще остане ключово за активността.

За разлика от 2016 г. предлагането на първокласни офиси през следващите 12 месеца ще нарасне осезаемо със завършването на големи проекти, като City Tower, Millenium Center, Polygraphia Office Center, Sofia One – Phase 2, Prografix Office Center и др.Източник: Forton

Новите станции на метрото и подобряването на инфраструктурата в столицата определят новите бизнес зони в града. През 2017 г. в София се обособяват седем нови бизнес района - зона "Център", зона "София Скуеър", зона "Н. Вапцаров", зона "Парадайз център", зона "Капитал Форт", зона "Гранд Каньон" и зона "Камбаните".

В сърцето на столицата се изгражда бизнес зона "Център", от която е част проектът City Tower на гръцкия инвеститор GEK Terna. Той се състои от две съединени кули 19-етажна и 8-етажна. Очаква се сградата да бъде готова през 2017 г. Тя ще предлага общо 34 500 кв.м първокласни офис площи и 2 700 кв.м търговски площи. Зона "София Скуер" е близо до кв. Лагера и в нея се изграждат четирите гигантски кули от над 50 етажа на турската компания Garanti Koza.

Нови офис площи ще бъдат открити и в зона "Н. Вапцаров". Проектът до столичния булевард включва 4 офис сгради, всички част от проект „Бизнес парк Експо 2000“. 3 от тях вече са готови, а последната ще бъде завършена през 2017 г.

Обособяването на зона "Парадайз център" продължава с изграждането на многофункционалната сграда Paradise Tower. Кулата ще се издига на терен на бул. „Черни връх“ между мола и хипермаркета. На общо 55 етажа ще бъдат изградени офиси, търговски площи и жилища, предвижда сгдарата да има „топла“ връзка с мола. Проектант на небостъргача е арх. Мая Йовчева. Проектът беше върнат веднъж от общинският експертен съвет за устройство на територията на София за по-задълбочен анализ и наскоро беше одобрен от съвета. Предстои да се изработи районен устройствен план, но предложението трябва първо да мине през Столичния общински съвет.

В източните квартали, на столицата също се строят много мащабни проекти. Един от тях е Sofia Capital Fort, част от който са сградите Benchmark и Ellipse. Разрастването му продължава със строежа на небостъргача Sky Fort като освен него в рамките на проекта е планиран строежа на още три сгради. В бъдеще Capital Fort ще интегрира и околни проекти, които са в района. Така целта на инветиторите е да изградят „бизнес град” по подобие на редица успешни проекти в Европа.

Зона "Гранд Каньон" включва изграждането на мегакомплека "Гранд Каньон София" отново инвестицията на турската компания Garanti Koza. Той ще се строи на мястото на магазин „Нова Деница“ в квартала ж.к. „Младост“. През декември 2016 г. проектът бе върнат от Общинският експертен съвет по устройство на територията за преработване. Все още не е ясно дали сгрдаите ще получат зелена светлина за строеж, тъй като жителите на района не одобряват презастрояването.

Бизнес районът "Камбаните" също продължава да привлича нови мащабни проекти. През изминалата година бе въведена в експлоатация сграда "Камбаните" на "Фонд за недвижими имоти България". В близост до нея започна строежа на многофункционалният комплекс Garitage Park, който ще съчетава жилищни и офис сгради. В проекта за над 180 млн. евро в предвидена обща площ на офисните сгради около 95 хил. кв.
Общо през 2017 се очаква в София да излязат около 150 000 кв. м нови офиси. Следствие от ограниченото предлагане на първокласни имоти те биват заемани още на зелено или в строеж. Над 1/3 от новите площи вече са наети или са в напреднал етап на договаряне, дисбалансът между търсене и предлагане на пазара се очаква да се запази. Най-активни наематели са ИТ и аутсорсинг компании. До 2020 г. на пазар на офис площи в София се очаква да излязат нови 380 500 кв.м.
Подкрепи Economic.bg