През 2018 г. ще има референдум за независимостта на остров Нова Каледония

Островът е в Тихия океан и е бившо владение на Франция

През 2018 г. ще има референдум за независимостта на остров Нова Каледония

Франция разреши референдум за самоопределението на остров Нова Каледония, който ще се проведе във през 2018 г. Властите още не са определили точната дата за гласуване, но изборът трябва да се проведе не по-късно от ноември.

„Достигнахме политическо споразумение за референдума и, не по-малко важно е, че си имаме доверие. Но все още има много работа”- каза френския премиер Едуард Филип.

Отбелязва се, че в дневния ред на комисията е имало и въпроси за присъствието на наблюдатели на ООН по време на изборния процес през 2018 г. и за създаването на децентрализирани избирателни секции. Според премиера "политическото споразумение" засяга всички тези въпроси.

Провеждането на този референдум бе предвидено в споразумението за последващо деколонизиране на архипелага в Тихия океан, който има статут на отвъдморска територия на Франция от 1988 г.

Нова Каледония е остров в Тихия океан, бившо владение на Франция. Островът, заедно с архипелазите Луайоте и Честърфийлд, образуват френската отвъдморска административна единица Нова Каледония. Нейното население е 245 000 души, предимно меланезийци и французи. Административен център е град Нумеа.

Коментари: 0