Над 95% от българските туристи са почивали в страната това лято

Почти 400 хил. души по-малко са пътували с цел туризъм през третото тримесечие на тази година в сравнение с 2019 г.

Над 95% от българските туристи са почивали в страната това лято

Снимка: Министерство на туризма

484 ~ 3 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Тази година летният сезон бе малко по-добър от миналогодишния. И въпреки че е далеч от този през 2019 г., все пак е малка крачка към възстановяването на туризма в страната. През активните горещи месеци тази година 1.327 млн. български граждани са реализирали туристически пътувания, като 95.5% от тях са в страната. Това сочат предварителните данни за третото тримесечие на годината, които Националният статистически институт публикува. Само 4% са пътували в чужбина, а 0.5% са реализирали пътувания и в страната, и в чужбина.

Данните на НСИ показват, че тенденцията за увеличение на разходите за почивки и командировки продължава от второто тримесечие на годината и през третото. 

Разходите

В структурата на разходите по видове с най-голям относителен дял в страната са тези за храна – 39.6%, докато в чужбина са разходите за транспорт – 33.8%. В сравнение с 2020 г. разходите за храна и транспорт при пътувания зад граница скачат през тази година, а тези за настаняване леко спадат. Тенденцията е обратна при пътувания в страната – през 2021 г. разходите за храна и транспорт намаляват, докато тези за настаняване растат.

В сравнение с 2020 г. поскъпване има по отношение на средния разход при пътуване с лична цел в страната – тогава той е бил около 308.80 лв., а тази година е 385.94 лв. Обратна е тенденция по отношение на разхода за пътуване в чужбина – през 2020 г. той е бил 786.20 лв., докато тази година е 693.50 лв.

Същата тенденция се наблюдава и при разходите за професионални пътувания. В сравнение с 2020 г. разходите за едно лице при пътуване в страната се увеличават с около 60 лв., достигайки до 198.94 лв., а в чужбина намаляват с 30 лв., като през тази година са 1 094.30 лв.

Пътуванията в България и чужбина

Стойностите са малко по-добри от тези през 2020 г., когато летният туризъм пострада от мерките за овладяване на пандемията, а хората все още се страхуваха да не бъдат заразени. Така през месеците юли-септември на 2020 г. около 1.324 млн. българските граждани бяха реализирали туристически пътувания. Съвсем естествено повечето от тях (94.1%) бяха реализирани в страната, а в чужбина – едва 3.2%. Значително по-голям е бил процентът на тези, които са пътували и в чужбина, и в страната – 2.7%.

Тазгодишните стойности са все още далеч от тези през 2019 г., когато 1.733 млн. български граждани са осъществили такива пътувания. Но единственото положително е, че пандемията даде шанс на родния туризъм. Ако преди по Черноморието почиваха повече чужденци и по-малко българи, сега ситуацията се променя. След пандемията почти 15% повече българи избират да почиват в страната, а пътуванията в чужбина намаляват значително.

Целите на пътуванията

По-голям процент от реализираните пътувания в страната (70.4%), а и в чужбина (64.4%) са били с цел почивка и екскурзия. Стойностите са с около 3-4% по-високи от отчетените миналата година.

Прави впечатление, че делът на пътуванията с цел посещение на близки се увеличава за страната, а намалява за чужбина. Това може би се дължи на факта, че повече българи, които работеха, учеха или живееха извън страната, решиха да прекарат пандемията в България. През 2020 г. процентът на пътувания в чужбина с тази цел е бил малко над 25 на сто, докато през 2021 г. е под 15%.

Повече българи са пътували в чужбина с професионална или друга цел. Делът на тези пътувания в страната намалява с около 2-3% в сравнение с миналата година.

Самостоятелна организация на пътуванията или чрез туроператор

Туроператорите и туристическите агенции най-много пострадаха от пандемията. През активните летни месеци на 2019 г. именно те бяха организаторите на пътуванията на българите в чужбина (около 45%). През 2020 г. този процент падна до 25 на сто, а данните на НСИ за тази година показват, че негативната тенденция продължава. Така само около 22% от всички пътувания в чужбина са реализирани с помощта на туроператор или туристическа агенция.

Повечето българи сами организират пътуванията си. През третото тримесечие на 2021 г. като самостоятелни са били регистрирани около 90.9% от общия брой лични пътувания. Относителният дял на самостоятелните пътувания без резервация в страната е 91.4%, а на тези в чужбина – 77.7%.

Подкрепи Economic.bg