През юли тръгва платформа за търговия с ток

Средно на ден на борсата у нас се търгуват около 7500 мегават часа

През юли тръгва платформа за търговия с ток
3719 ~ 2 мин. четене
"Българският енергиен холдинг увеличи капитала на Българската независима енергийна борса. С парите ще бъде закупена платформа за търговия с дългосрочни договори. Тя ще заработи от месец юли тази година, а от началото на 2017-та година ще функционира и платформа за търговия в рамките на деня." Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на конференция за либерализацията на енергийния пазар у нас.

Енергийната борса работи с реални сделки от началото на годината, като броят на регистрираните участници на борсовия пазар е 32-ма. 95% от тях са ежедневно активни.

В същото време сертифицираните лица, които имат право да оперират с електронната система за борсова търговия, надхвърлят 100. Средно на ден на борсата у нас се търгуват около 7500 мегават часа, а цените не се различават от тези на регионалните борси.

Предстои възлагането на анализ за създаване на сегмент за търговия с природен газ в рамките на енергийната борса, обясни Теменужка Петкова.

„Най-отговорното предизвикателство за нас в процеса по преминаване към пълна либерализация на пазара у нас е защитата на уязвимите потребители“, допълни тя.

По думите й министерството работи заедно с експертите от Европейската комисия и колегите от Министерството на труда и социалната политика за точно дефиниране на понятието „уязвим потребител“, на базата на което да бъдат създадени критерии и защита на българските домакинства.

Преди да започне преминаването към пълна либерализация на енергийния пазар в България е необходимо финансовото стабилизиране на отрасъла чрез прилагането на непопулярни мерки.

„Една година след законодателните промени виждаме резултатите - миналата година тарифният дефицит на Националната електрическа компания бе 586 млн. лв., а днес е 221 млн. лв. За първи път НЕК реализира положителен резултат от регулаторната си дейност. „Създаването на Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ бе друга мярка за преодоляване на финансовия дефицит в системата. В него се събират по 5% от приходите на производителите на електроенергия, както и приходите от емисии.

От август до края на 2015-та година във фонда бяха събрани 183 млн. лв., а от началото на тази година сумата е близо 60 млн. лева.

„Пълната либерализация на българския енергиен пазар е голямо предизвикателство, но всички сме наясно с ползите от него – реални пазарни цени на електроенергията, конкуренция и прозрачност във функционирането на пазара“, каза още Петкова.

Подкрепи Economic.bg