Природното чудо Сан Кристобал

За туристите, които искат да опознаят Галапагос, Сан Кристобал е предпочитан избор

Природното чудо Сан Кристобал

Снимка: Wikipedia

Автор: Преслава Георгиева

Разположени в Тихия океан, на около 1000 км от Южна Америка, островите Галапагос са част от Република Еквадор. Архипелагът се състои от 19 вулканични острова и десетки островчета и скали, разположени върху площ от 45 000 кв. км от двете страни на екватора. Те са дом на множество удивителни морски животни и диви видове, изследвани от Чарлз Дарвин и по-късно станали основата за неговата теория за еволюцията. И до днес екосистемите на Галапагос и начина, по който местните видове илюстрират еволюционните процеси, не спират да удивляват биолозите.

Островите Галапагос са признати от ЮНЕСКО за един от най-уникалните, научно и биологично значими райони на земята. Те имат уникален набор от климатични условия, различни от всички останали островни групи в света. Слънчевото им екваториално разположение, съчетано с хладните океански течения, позволява необичайна комбинация от тропическа и умерена среда, причина за редките растения и животни, които ги обитават.

От трите основни и най-обитавани острова, Сан Кристобал е може би най-спокойният и в същото време най-разностранният. Той е също най-източният, петият по големина, един от геологически най-старите острови в архипелага и мястото, където Чарлз Дарвин за пръв път слиза на брега през 1835 г. Островът носи името на покровителя на мореплавателите Св. Кристофър.


Сан Кристобал има обща площ от 558 кв. км и население от приблизително 6000 души. Той е най-плодородният остров в групата и е вторият най-населен след Санта Круз. Столицата на архипелага Пуерто Бакеризо Морено, разположена в югозападната част на Сан Кристобал, е дом на много правителствени служби, военноморска база, летище, предлагащо ежедневни полети до континента, и на Галапагоския академичен институт за изкуства и науки.

Кратерното езеро Ел Хунко, разположено сред възвишенията на Сан Кристобал, е единственият източник на чиста вода в целия архипелаг. По тази причина именно тук през 1869 г. се създава първото постоянно селище на островите - Ел Прогресо – което днес е малка селскостопанска общност с население от 500 души, само на 8 километра от столицата.


Островите Галапагос имат повече уникални и ендемични видове от всеки друг остров в света и затова тук се полагат много усилия за дългосрочното запазване и поддържане на екологичното равновесие. Към днешна дата, над 60% от електричеството на острова се произвежда от слънчева и вятърна енергия.

За туристите, които искат да опознаят Галапагос, Сан Кристобал е предпочитан избор за престой, тъй като предлага перфектна комбинация от дива природа, красиви пейзажи, прекрасни плажове, активности на открито, развлечения в града и гостоприемно население. Първото нещо, с което туристите свързват  Галапагос, обаче са морските лъвове, тъй като тяхното присъствие е повсеместно на всички острови. Два вида морски лъвове са ендемични и ексклузивни за архипелага – галапагоският морски лъв и по-рядко срещаният ушат тюлен. С популация от 50 000 екземпляра, морските лъвове са буквално навсякъде. В Сан Кристобал можете да ги видите да лежат по пейките на крайбрежната алея, да се катерят по лодките, да плуват във водата и с удоволствие да позират за снимки.


Центърът за посещения на Националния парк "Галапагос" в Сан Кристобал (Интерпретационния център) е задължителна спирка за всеки посетител, който иска да научи повече за островите и тяхното значение за еволюцията. Открит през 1998 г., центърът представя историята на Галапагос, неговите екосистеми, флора и фауна и историята на архипелага от вулканичния му произход до наши дни.

От Интерпретационния център тръгва пътека, която ще ви отведе до хълма Фрегата и залива Дарвин, където ще видите смесена колония от Великолепна и Голяма фрегата и спиращи дъха гледки към пристанището и северозападната част на Сан Кристобал, включително и Кикър Рок.

Една от най- емблематичните забележителност в Галапагос, Кикър Рок, представлява ерозирал конус от изчезнал вулкан, който се издига на 140 м над водата. От една страна скалата прилича на ботуш и оттук е получила английското си им име Kicker Rock, а от друга - на спящ лъв, откъдето идва и испанското й име Roca León Dormido. Уникалната екосистема на това място го прави подводен рай и отлична локация за шнорхелинг.

Още едно от местата, кото задължително трябва да посетите, е La Galapaguera - забележителен резерват и контролиран център за разплод на слонски костенурки, където някогашната намаляваща популация на местните гигантски костенурки процъфтява отново. Оттук може да направите преход до резервата "Tortoise", където ще наблюдавате слонските костенурки в тяхното естествено местообитание. По време на прехода ще срещнете и много от останалите местни животински видове.

Сан Кристобал има по-голям брой плажове и сърф локации от останалите острови. Едночасова разходка с лодка от Сан Кристобал ще ви отведе до Isla Lobos (островът на Морските лъвове), спокоен и живописен остров, обитаван от голяма популация морски лъвове и място за гнездене на Синьокракия рибояд. Другите плажове, които не бива да пропускате да посетите, са: скалистият плаж Ochoa, кораловият плаж Cerro Brujo, целогодишният сърф рай Punta Carola, плажът Puerto Chiño, чиито бели пясъци понякога загадъчно се превръщат в зелени, плажовете Manglecito и Puerto Grande, където можете да се гмуркате с шнорхел или да плувате с морски лъвове. Всички плажове на Сан Кристобал предлагат изобилие от диви животни - мигриращи и крайбрежни птици, раци и морски таралежи, морски лъвове, игуани и др.

Освен невероятна природа, удивителни диви животни и интересни забележителности, Сан Кристобал предлага на гостите си възможност да се потопят в местната култура, да се научат да танцуват салса, да изпитат гостоприемството и любезността на местните хора, да опитат невероятно вкусната им храна и да научат ценни уроци за екологията, устойчивостта, екотуризма и отговорното пътешестване.
Коментари: 0