Пристанище Бургас на круизен форум в Картагена

Портът може да стане част от круизния регион Мраморно-Средиземно море, смята директорът Диян Димов

Пристанище Бургас на круизен форум в Картагена

Бъдещото развитие на пасажерските превози, капацитета и възможностите на „Пристанище Бургас” ЕАД ще бъдат представени на  първото за годината международното круизно изложение Seatrade Cruising Forum 2015”. То ще се проведе в периода 20-23 януари в  Картагена, Испания и е под мотото „Да разширим границите на круизния сезон”. 

В него участие ще вземат председателят на Съвета на директорите на „Пристанище Бургас” ЕАД Иван Капитанов и изпълнителният директор на порта Диян Димов.

По време на форума те ще се срещнат с ръководителите на известни круизни компании, които оперират в различни точки на света, както и с представителите на водещи туроператори, специализирани в пасажерски пътувания. В международното изложение ще участва Асоциацията на Средиземноморските Круизни Пристанища - MedCruise, чиято цел е да  развива круизната индустрия в Средиземно море и прилежащите му морета. 

Асоциацията има 73 членове, представляващи повече от 100 пристанища по средиземноморския регион, включително Черно море, Червено море и Близкия Атлантическия океан. Асоциирани членове на MedCruise са други 31 сдружения, представляващи туристически бордове, корабни и пристанищни агенти.

„Круизният бизнес изисква не един, а няколко порта за формиране на печеливша дестинация за корабособствениците. Предвид ситуацията в Украйна и Русия, където са разположени част от атрактивните пристанища – Одеса, Ялта, Сочи, Севастопол,  се очаква, крузите само в Черно море да не са много предпочитани. Бургас има предимството, че е първото пристанище в Черно море, което напълно удовлетворява като газене и най-големите пасажерски кораби и  има шанс да работи еднакво силно в две направления. 

Занапред ще се стремим круизия регион Мраморно-Средиземно море, с начална и крайна точка Истанбул, задължително да включва и пристанище Бургас”, каза преди отпътуването за изложението изпълнителният директор Диян Димов. Той допълни, че договарянето на посещения на пасажерски кораби се прави за две години напред.

Коментари: 0