„Призрачният“ Ухан: От пустите улици до масовите събития 

Кадри от масово парти в града изненадаха света

„Призрачният“ Ухан: От пустите улици до масовите събития  1 Снимка
1 Видео

Снимка: БТА

Хиляди хора, натъпкани в басейн, стоящи рамо до рамо и без маски на лицето, се забавляват по време на музикален концерт – запечатана в кадри, тази гледка обиколи интернет миналия уикенд. Тя нямаше да привлече внимание, ако годината не беше 2020-а, белязана от безпрецедентна глобална пандмия.

Нещо повече, снимката е от китайския град Ухан, от където се счита, че пламна коронавирусът само преди половин година. Докато останалата част от света все още се бори със заразата, там хората се забавляват във водния парк Wuhan Maya Beach. 

Кадрите рязко контрастират на онези от януари, когато в очите на света Ухан бе призрачен град, без хора и автомобили по улиците. 

Блокирането на хората падна през април и според информацията от средата на май нито там, нито в провинцията Хубей има нови случаи на коронавирус. 

Обратно към нормалността 

Блокадите в Ухан бяха наложени на 23 януари. По онова време вирусът бе убил 17 души и засегнал над 400. Измина седмица, преди Китай да потвърди, че заразата се предава от човек. 11-милионният град бе откъснат от останалата част от държавата, хората останаха заключени по домовете си, всички публични събирания се отмениха. 

Към март блокиранията малко по малко започнаха да се облекчават, а на човек от домакинство да се отпускат по максимум два часа навън. Впоследствие транспортът тръгна и търговските центрове се отвориха, но социалното дистанциране остана като изискване, както и носенето на маски. 

На 8 април блокирането на Ухан официално бе отменено. 

А двойките се втурнаха да се женят, след като плановете им бяха в застой за няколко месеца. Животът постепенно започна да се възвръща към нормалното, докато на 12 май не бяха регистрирани шест нови случая на коронавирус. Повторното избухване обаче бе овладяно, включително чрез масово тестване на населението. 

През юли животът вече наистина започна да се възражда. Отвориха се киносалони, паркове, библиотеки, музеи, макар и при половин капацитет. Зелена светлина бе дадена за по-големите събирания. 

Днес...

 ... нещата вече изглеждат нормални, а животът в Ухан се върна към обичайния си ритъм. Снимките от водното парти само доказват това.

Организаторите дори предложиха билети за туристи на половин цена с цел да привлекат повече посетители. 

Водният парк отвори врати на 25 юни, но според управата едва през август е започнал да се радва на повече посетители. В момента статистиката сочи, че през уикенда там ходят около 15 000 души, което е половината от обичайната бройка спрямо миналата година. 

Въпреки че пандемичната ситуация изглежда нормализирана, много хора се изненадаха от това, че е разрешено провеждането на такова мащабно събитие в Ухан. 

Тревогата бе бита и в социалните мрежи, включително в Twitter и Facebook. 

В Ухан обаче не е имало локализиран случай на коронавирус от средата на май, при тествани около 9.9 млн. души в града. Затова и няма забрани на големи събития.

Въпреки това Санджая Сенайяке, доцент по инфекциозни заболявания в Австралийския национален университет, каза, че макар повечето от жителите на града да са били тествани, все още съществува риск вирусът да бъде обратно внесен отвън. 

„Проблемът е, че не сме ликвидирали COVID-19 и това означава, че докато не бъде изкоренен, все още съществува риск от въвеждането му, било от чужбина, или от друго място“, каза той пред BBC. 

Той дава пример с Нова Зеландия, която не е имала случаи, предавани на местно ниво повече от три месеца – преди нов скок на заразените да бе докладван миналата седмица. Проучване от Лондон предполага, че около 10-20% от хората с COVID-19 са отговорни за около 80% от случаите, отбелязва инфекционистът. 

Така че, ако обединявате големи групи хора, наистина трябва да бъдете внимателни“, призова още той.

Междувременно вирусът продължава да бушува на други места, като по света има повече от 21 милиона случая. Държави като Южна Корея, която привидно държеше вируса под контрол, са изправени пред нова вълна от случаи. 

Така че може да мине доста време преди другите държави да се почувстват уверени в разрешаването на многолюдни събития.

Коментари: 0