Проблеми с доставките оскъпяват допълнително палмовото масло

Индонезия увеличи данъка за износ на суровината, а успокояване на цените може да се чака едва през април

Проблеми с доставките оскъпяват допълнително палмовото масло

Снимка: Unsplash

1044 ~ 3 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Фючърсите на палмово масло ще останат на високи цени поне до март поради увеличаване на тарифите за износ от водещия производител в Индонезия. А доставките ще останат недостатъчни и през първите два месеца на 2022 г., пише Bloomberg.

Очаква се най-използваното растително масло да се търгува между 955 и 1050 на тон за периода октомври – февруари, преди леко да спадне през март, казва Дораб Мистри, директор на Godrej International Ltd., един от водещите търговци.

Средно досега тази година фючърсите се търгуваха средно около 930 долара, според данните, събрани от Bloomberg.

По-високите базови цени може потенциално да ограничат покупките от Индия, най-големият вносител в света, през следващите месеци, тъй като пазаруването през празничния сезон от южноазиатската държава почти ще приключи до следващия месец. Така малайзийските запаси може да набъбнат още, след като през август скочиха с 25% спрямо месец по-рано.

Цените на палмовото масло ще бъдат подкрепени от указа на Индонезия за биогоривата и по-високите данъци за износ, каза Мистри. Миналия месец страната повиши износните мита за палмово масло за септември до 166 долара на тон от 93 долара. Всеки ход на Индонезия за увеличаване на експортния данък обикновено увеличава търсенето на малайзийско палмово масло и подкрепя фючърси в Куала Лумпур.

Мистри казва, че референтните цени могат да се понижат до 900 – 765 долара в периода април до септември поради очакванията за благоприятни метеорологични условия за маслодайните палми. Стоката скочи с повече от 23% през това тримесечие главно поради опасенията за предлагането и поскъпването при соевото масло – най-близкият заместител при биогоривата.

Ценовата перспектива на Мистри за април – септември се основава на предположението, че няма да има щети поради неблагоприятни метеорологични условия, няма да се увеличи допълнително изискването при биогоривата и ситуацията с коронавируса ще остане под контрол.

Друга прогноза е, че производството на палмово масло в Малайзия ще се възстанови едва след Рамазана догодина.

Производството се очаква да се увеличи до 19.2 млн. тона през 2022 г. от 18.2 млн. тона през тази година поради облекчаване на недостига на работна ръка.

Индонезийското производство ще се увеличи с поне 1 млн. тона.

Световните доставки на растително масло ще бъдат по-високи с 5 млн. тона в периода 2021 – 2022 г. в сравнение с увеличение от 2.5 млн. тона година по-рано. Ръстът на търсенето ще остане непроменен на 4 млн. тона.

Индийският внос на годни за консумация масла в периода 2021 – 2022 г. се оценява на 13.4 млн. тона в сравнение с 13.44 млн. тона година по-рано. Покупките на палмово масло вероятно ще спаднат до 7.65 млн. тона от 8.21 млн. тона.

Вносът на соево масло може да се увеличи до 2.9 млн. тона от 2.88 млн. тона, докато закупуването на слънчогледово масло може да се увеличи до 2.5 млн. тона от 1.95 млн. тона.

Индия може да намали данъците върху вноса на рапично масло поради високите местни цени

Китай е малко вероятно да внесе 100 милиона тона соя през следващата година. Може да купува по -малки количества рапица. Раздробяването на маслодайните семена може да падне

Глобалните цени на слънчогледовото масло трябва да спаднат от декември нататък и да се търгуват под соевото масло на базата на борда

Големите култури от слънчоглед се появяват в Украйна, Русия и части от Европа

Подкрепи Economic.bg