Проблемите в енергетиката ни не търпят отлагане

Продължават да се наливат пари в сектора, без да има реформи, заяви Кирил Домусчиев

Проблемите в енергетиката ни не търпят отлагане

Снимка: Стоян Йотов

"Има полза от срещите "Да на българската икономика". Хубавото е, че тези срещи се проведоха в много градове на страната и на тях присъстваха различни министри. Серизни хора от българския бизнес взимат участие в тях, както и председатели на важни асоциации в бизнеса. На срещите има упреци от страна на бизнеса към управляващите и обратното. Кампаниите ставаха с едно сериозно присъствие на журналисти, които се явяват като арбитър на това какво се обещава по време на дискусиите".

Това заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев в предаването "Още от деня"  с Димитър Цонев по БНТ.

"Аз обичам нещата да се случват бързо, максималист съм. За съжаление днес премиерът ни напомни, че трябва да сме малко по-търпеливи", посочи Домусчиев.

По думите му основният нетърпящ отлагане проблем е състоянието на българската енергетиката и огромната нужда реформи в този сектор. "В бюджета продължават да се наливат много средства, без да имаме никакви реформи", обясни той.

Председателят на КРИБ допълни, че има нужда от повече експертност на ниво ресорни министерства. "Министерство на енергетиката не успява да се справи с проблемите в сектора", категоричен е той.

Домусчиев посочи, че протестите против увеличението на тока за бизнеса са основателни, защото по този начин се затрива българската икономика.

Той смята, че България трябва да бъде независима от еврофондовете. "Българският износ расте. Ръстът на БВП, колкото и малък да е той през последните години, също се дължи на еврофондовете", добави Домусчиев. 

Той признава, че бюджета не може да си позволи да построим всички тези магистрали, метрото и да се подобри инфраструктурата ни. "Бизнесът в България се е научил как да си подготви документите и да си усвои парите. Те ни трябват, за да си направим инфраструктурата. Но българската икономика се нуждае от производство и качествени продукти", смята председателят на КРИБ.

"Имаме доста успехи в определени браншове и отрасли. Оптимист съм, че чуваемостта между нас и политиците ще се подобри. Мисля, че малко по малко започваме да намираме добрия тон и да избягаме от популизма", каза още той.

Коментари: 0