Проблемите за китайската икономика ще продължат и догодина

Съветници препоръчват на правителството в Пекин да понижи целта си за икономически ръст догодина

Проблемите за китайската икономика ще продължат и догодина

Снимка: БТА

Забавянето на китайската икономика, което започна тази година заради търговската война със САЩ, се очаква да продължи и догодина. Именно затова съветниците на правителството в Пекин му препоръчаха да понижи целта си за икономически растеж през 2019 г., пише Reuters.

Тази седмица в азиатската страна ще се проведе годишната Централна конференция за икономиката и труда (Central Economic Work Conference) – среща на закрити врата на най-високопоставените партийни лидери и политици. Събирането се наблюдава отблизо от страна на инвеститорите, които следят дали Китай ще предприеме някакви нови политически стъпки за избягване на по-рязко забавяне на втората по големина икономика в света.

Китайската икономическа конференция вероятно ще се проведе в сряда, казват двама източника от местния политически елит, пожелали анонимност. Това ще се случи само ден след насроченото за вторник честване на 40-тата годишнина от реформите в Китай с цел отваряне на страната към чуждестранните инвеститори. Тогава се очаква китайският президент Си Дзинпин да изнесе реч, която държавната агенция Xinhua определя като „важна”. Централната конференция за икономиката и труда обаче вероятно няма да доведе до публично обявяване на нови икономически цели. Тази информация обикновено се запазва за старта на новата парламентарна сесия в началото на март.

Забавянето на китайската икономика започна през юли тази година заради митата в размер на 10% и 25%, които американският президент Доналд Тръмп наложи върху вноса на редица китайски суровини и готови стоки на обща стойност за стотици милиарди долари. От 2 март 2019 г. е планирано 10-процентните мита също да се повишат до 25%.

Именно заради очакваното влошаване на търговските отношения между Вашингтон и Пекин китайските правителствени съветници съветват управляващите да понижат целта си за икономически ръст от около 6.5% на 6.0-6.5%.
Коментари: 0