Продават оцетни заместители с опасна киселина

Не купувайте оцет, който съдържа Е260 - опасен е здравето, съветват специалисти

Продават оцетни заместители с опасна киселина

Преди да посегнете към бутилката с оцет, имайте предвид, че може да си купувате продукт, опасен за вашето здраве. Продава се синтетична оцетна киселина, която се прави на базата на петролни деривати. При нея основно се ползва 4-8% разтвор на оцетна киселина с добавена 1-3% лимонена киселина и оцветена с карамел, обикновено Е150.

За да си спестите неприятности – от развалена туршия до влошено здраве – внимателно четете етикета. По закон на етикета на тези вредни продукти пише имена от типа: „Кисел продукт“, „Оцетен заместител“, „Продукт за овкусяване и консервиране“. Не е изключено в по-малките населени места да има и продукти, на които да пише „оцет“, но в съдържанието на течността да няма и следа от истински оцет. Ако в съдържанието му фигурира като съставка синтетична оцетна киселина или Е260, не го купувайте. Най-малкото поражение от Е260 може да са неприятните киселини, но не се изключва и получаването на ранички и язви, предупреждава доц. Христо Спасов, ръководител на катедра “Вино и пиво” в Университета за хранителни технологии в Пловдив.

През март 2014 г. депутатите приеха Закон за изменение и допълнение на Закона за виното и спиртните напитки, в който записаха нов стандарт и дефиниция за продукта “оцет”. Според това определение оцет може да се произвежда само по натурален път, от биологична суровина чрез провеждане на оцетно-кисела ферментация на вино, плодове, плодово вино и етилов алкохол от земеделски произход. Продуктът, който не отговаря на изискванията, не е оцет и е нарушение на закона, ако на етикета му продължава да стои думата “оцет”. 

Според Закона за виното и спиртните напитки видовете оцет се определят и означават според вида на изходната суровина и могат да бъдат винен, плодов, ябълков и алкохолен. Производителите са длъжни да посочват в проценти съдържанието на оцетна киселина в продукта. Традиционният метод за получаване на оцет си остава натуралният, т.е оцетнокиселата ферментация на база етилов алкохол. Основните натурални оцети са виненият, ябълковият и балсамико.

До 10 000 лв. е глобата за производители на ментета. Ако като оцет се продава продукт, произведен чрез използването на добита по синтетичен начин оцетна киселина, санкцията е от 1000 до 5 хил. лв., ако търговецът е физическо лице, и от 5 хил. до 10 хил. лв., ако е юридическо лице или фирма. Това предвижда Закона за виното и спиртните напитки. Санкцията беше въведена заедно с определението какво е оцет.

Виненият оцет съдържа оцетна киселина и всички минерали и биологично активни субстанции, акумулирани в гроздето и преминали във виното, аминокиселини, витамини, рибофлавин, никотинамид, пантотенова киселина и др. pH на винения оцет е в границите 2,4 до 3.

Ябълковият оцет се произвежда от ябълкови джибри, цветът му е кафеникаво-жълт и съдържа ензими, минерални вещества, витамини и микроелементи като калий, натрий, магнезий, фосфор, хлор, сяра, мед, желязо, силиций, флуор, витамините: С, Е, А, В1, В2, В6, бета-каротин, витамин Р.

Балсамният оцет (Balsamico) се е произвеждал от концентриран гроздов сок от бяло грозде в Модена, Италия. Цветът му е много тъмен - кафяво-черен, а вкусът му е богат и сладникав - до голяма степен високата киселинност на този оцет е прикрита от мекия му вкус. Истинският балсамен оцет отлежава от 3 до 12 години.

Оризовият оцет също все повече навлиза на западните пазари заедно с азиатската кухня. Съществуват три вида китайски оризов оцет - бял, черен и червен. Червеният съдържа гъбата Monascus purpureus, която е особено полезна за премахване на лошия холестерол в кръвта. Японските видове оризов оцет са два: единият се прави от ферментирал ориз, а в другият се добавя саке, захар и сол.

Коментари: 0