Бойко Борисов най-одобряван за президент на България

Най-вероятно президентските избори ще се решат на балотаж между ГЕРБ и БСП

Бойко Борисов най-одобряван за президент на България

Остават само три месеца до изборите за нов държавен глава на Република България, а водещите политически партии все още не са обявили кандидатите си. Това обяснява и дефицита на социологическите данни в публичното пространство.

Засега се очертава, че много от хората няма да упражнят правото си на глас наесен. По-малко от половината са сигурни, че ще отидат до урните, за да пуснат вота си. Фактът, че и в избирателните списъци присъстват имена на хора, които не пребивават в страната, посочва евентуалната развръзка на изборите в балотаж. Тези данни идват от анализ на Васил Тончев от „Сова Харис“.

От известно време в публичното пространство се дебатира какво би станало, ако лидерите на големите партии се явят като кандидат-президенти. Резултатите от предварителното проучване показват, че интригата вероятно ще се сведе до двубой между Бойко Борисов и Корнелия Нинова. Министър-председателят ни ще има голяма преднина в подобен дуел, но все пак тя не би била достатъчна, за да реши драмата още на 1-вия тур.

Ако все пак Борисов се яви на изборите за президент, той ще може да разчита на подкрепата на 32,3% от гласоподавателите. Прави голямо впечатление обаче, че някои от спряганите кандидати като Мая Манолова, Цецка Цачева, Корнелия Нинова и Йорданка Фандъкова имат по над 60% неодобрение от гражданите.

Високи резултати на предстоящите избори могат да постигнат евентуална обединена кандидатура на трите патриотични партии и Слави Трифонов. Парламентарно представените партии ДПС, РБ и АБВ нямат реални шансове за президентския пост, но те могат да окажат голямо влияние като подкрепят номинациите на някоя от водещите партии. 

Коментари: 0