Производители на цигари плащат рекордна глоба

Сумата е най-голямата в историята на Канада

Производители на цигари плащат рекордна глоба
360 ~ 2 мин. четене

Канадски съд постанови няколко големи фирми да платят 15,5 млрд. канадски долара (11,98 млрд. щатски долара) обезщетение на пушачите в провинция Квебек.

Санкцията е за Imperial Tobacco Canada (част от British American Tobacco PLC), JTI-Macdonald Corp (част от Japan Tobacco Inc Group) и Rothmans, Benson & Hedges Inc (поделение на Philip Morris International), ще обжалват сумата, която е най-голямата в канадската история, предаде бТВ.

Искът беше подаден от 100 хил. настоящи и бивши пушачи, които обвиняват компаниите, че не са ги предупредили, че тютюнопушенето причинява рак и други болести. Те твърдят, че компании са знаели още от 50-те години, че продават вреден продукт, причиняващ рак и други заболявания, но не са предупредили по подходящ начин клиентите си.

Две трети (67%) от огромната глоба трябва да плати Imperial Tobacco Canada. От компанията заявиха, че не може производителите да бъдат държани отговорни за решения, взети от потребителите, както и че пълнолетните граждани и правителството от десетилетия са знаели за рисковете, свързани с пушенето.

От останалата част от глобата 20% ще трябва да плати Rothmans, Benson & Hedges, а 13% - JTI-Macdonald Corp.

Решението засяга две отделни производства, започнати още през 1998 г. като най-големият граждански иск в историята на Канада. В тях за пръв път в Канада бяха изправени на съд тютюневи компании. Съдебните заседания започнаха през март 2012 г., изслушани бяха 76 свидетели и бяха прегледани повече от 43 хил. документа. Делото приключи през декември 2014 г.

Независимо от процедурата по обжалване, компании са задължени да депозират не по-малко от 1 млрд. канадски долара в следващите 60 дни. Освен това на около 900 хил. жители на Квебек, които са се пристрастили към цигарите, ще бъдат изплатени общо 131 млн. канадски долара.

„Това е голям ден за жертвите на тютюнопушенето, които чакаха в продължение на 17 г. това решение. Беше дълъг процес, но стигнахме,където трябваше, и това е голяма победа за жертвите срещу тютюневите компании”, заяви Марио Буйолд, директор на Съвета на Квебек за здраве и тютюн.Подкрепи Economic.bg