Прокуратурата повдигна обвинения срещу кабелни оператори

Едно от дружествата има задължения към държавата за 1.7 млн. лв., по информация на прокуратурата

Прокуратурата повдигна обвинения срещу кабелни оператори

Снимка: Pixabay

Шест досъдебни производства за престъпления в областта на авторското право са повдигнати от прокуратурата на кабелни оператори в София, Варна и Бургас. При установяване на вина, наказанието може да е лишаване от свобода до 5 години.

„Дружествата са с множество актове и предупредителни протоколи, а задълженията към държавата само на едно от тях са в размер на 1.7 млн. лв.“, се посочва на сайта на прокуратурата.

Новината идва, след като вчера стана ясно, че служители от специализиран отдел „Киберпрестъпност“ при ГДБОП, експерти от Министерство на културата и на Комисия за регулиране на съобщенията, служители на НАП и Дирекция „Жандармерия“ при ГД „Национална полиция“ са извършили проверки на дейността на шест дружества, опериращи на територията на София, Варна и в област Бургас. Акцията се извършва под ръководството на Върховната касационна прокуратура и съответните окръжни районни прокурори.

Причина за проверката е установеното нерегламентирано разпространение на редица телевизионни програми без необходимото по закон съгласие на правоносителите. Става дума за нарушения на чл. 172А от Наказателния кодекс, засягащ авторските права.

От години операторите се оплакват, че „сивия“ и „черния“ сектор краде клиентите им. Някои изчисления сочат, около една трета от българския пазар не е на светло.  Счита се, че техният бизнес нанася огромни финансови щети не само на правоносителите, но и на бюджета на страната. Затова и държавата поде опити да се справи с проблема и да засили контрола в областта на интелектуалната собственост.

Сегашната проверка на органите на реда е констатирала разминаване между броя абонати и сключените договори с крайни потребители. Проблемът от декларирането на по-малко от действителните потребители е свързан с това, че от една страна нарушителите закупуват пакети с телевизионно съдържание на по-ниски цени, а от друга – заобиколят данъчните правила, плащайки на държавата по-малко от заработеното.

При проверката, от 17 адреса в София, Варна, Бургас и Айтос са иззети множество документи и компютърно-информационни данни, свързани с  дейността на дружествата по отношение на предоставяне на телевизионни програми и с финансовата им дейност. „Операторите“ не са декларирали, съгласно изискванията на закона, предоставянето на услугата – разпространение на радио и телевизионни програми и брой абонати, както и наличието на договори за притежавани права върху телевизионното съдържание.

Дружествата са изграждали компютърната инфраструктура за разпространение на тв програмите, която не е фигурирала като техен актив (абонатни станции, мрежи и др.).

Операцията е била подпомогната от специално командировани в България експерти с мобилни офиси на координационния център на Европол за противодействие на престъпления срещу обекти на интелектуалната собственост – (IPC3 – Europol).
Коментари: 0