Промените при еднодневните договори са напредък, но трябва още

В редица страни вече се използват персонални карти при сезонните селскостопански работници, коментира Божидар Петков

Промените при еднодневните договори са напредък, но трябва още
Автор: Цветан Петров

Възможността еднодневните трудови договори да са и за 4 часа, а не само за 8, е напредък. Но има още стъпки, които трябва да се направят за по-честни отношения между работодателите и работниците в селското стопанство.

Това мнение изрази пред Economic.bg председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите (БАМ) Божидар Петков по повод предложението на група депутати от ГЕРБ да се направя промяна в Кодекса на труда и вече да е възможно сключването на 4-часови еднодневни договори.

„Преди една година в писмена форма предложих на Министерството на труда и социалната политика (МТСП) една схема, по модела на международните шофьори, които имат персонална карта и слагайки я в камиона, отчита колко време се работи”, обясни той.

Петков, който е бил сред вносителите на първоначалния проект за въвеждането на еднодневните договори, отбеляза, че при работа с рози сутрин се работи от 04:00 до около 08:00 ч. „Работникът, след като се прибере вкъщи и си почине, може да реши от 13:00 до 17:00 ч. да бере вишни при друг работодател. Имайки такава карта, човек може за един ден да работи при поне двама работодатели”, обясни Петков.

Той изтъкна и друг проблем, който е бил много обсъждан и преди - какво се случва, когато даден човек започне да работи на полето, завалява дъжд, след като той е работил два часа, и той се прибира вкъщи. Тогава работодателят все пак му плаща и го осигурява като за 8-часов работен ден. "Имайки такава електронна карта, служителят отбелязва кога идва и кога си тръгва", казва той.

На въпрос дали неговата идея не въвежда почасовото заплащане в България, което в момента не съществува като възможност в българското законодателство, Петков обясни, че производителите на плодове и зеленчуци смятат идеята му за начин, по който да се защитят интересите и на работодателите, и на служителите.

Коментари: 0