Промените в данъчните закони минаха на първо четене

Опозицията възразиха срещу пакетното приемане на мерките

Промените в данъчните закони минаха на първо четене

Парламентът прие на първо четене промени в данъчните закони. Измененията предвиждат увеличение на акциза на цигарите от 1 януари 2017 г., възможност за подаване на годишна данъчна декларация от наследниците на починали лица и намаляване на безкасовите плащания от 10 000 на 5000 лева.

Предлага се също годишната данъчна декларация на физически лица да се подава само по електронен път за доходите, придобити след 1 януари 2017 г.

С 88 гласа „за“, 24 „против“ и 18 „въздържал се“ депутатите одобриха на първо четене промените в Закона за акцизите и данъчните складове, с които се променят и още 6 закона – за ДДС, за корпоративния данък, за данъците върху доходите на физическите лица, за местните данъци и такси, за счетоводството и за ограничаване на плащанията в брой.

Срещу този подход възразиха от опозицията. От БСП посочиха, че промените в данъчните закони отново са събрани в един, което е порочна практика. Социалистите смятат, че измененията трябва да стават по реда на закона за нормативните актове.

От Реформаторския блок отново най-активни бяха депутатите Петър Славов и Мартин Димитров. Славов апелира да не се приема данък „покойник“ и постави въпроса как наследниците на починали лица, упражняващи свободна професия, ще знаят какви доходи са получили близките им, за да ги декларират.

Колегата му Мартин Димитров възрази срещу ограничаването на безкасовите плащания и предвидената промяна данъчните декларации да се подават само по електронен път. За да си купиш кола на село, трябва и продавачът и купувачът да си направят банкова сметка, посочи той.

По думите му 5000 лева е твърде ниска сметка за България. Според него промените са наивно лобиране в полза на банките.

Готови ли сте хората на село да подават декларации по електронен път, попита още Мартин Димитров. По думите му такава готовност дори от 2018 г. няма да има. Той отбеляза, че хората ще трябва да си платят на фирми, за да подадат данъчна декларация.

Размерът на акциза не трябва да е по-малък от 168 лева за 1000 къса от 1 януари 2017 г. и не по-малък от 178 лева за 1000 къса от 1 януари 2018 г., предвиждат приетите на първо четене промени. В момента размерът на акциза е не по-малък от 161 лева за 1000 къса.

В Закона за корпоративното подоходно облагане се предлага декларациите да се подават задължително по електронен път с електронен подпис. Счетоводни и други грешки вече ще се коригират по нов начин, като се дава право след изтичане на срока за подаване на данъчната декларация, подателят еднократно в срок до 30 септември на текущата година да направи промени, свързани с декларирания данъчен финансов резултат и дължимия годишен корпоративен данък за предходната година, чрез подаване на нова декларация.

Промените в Закона за данъците върху доходите на физическите лица предвиждат хора, получили доходи от източници в чужбина, да ги декларират годишно и дължимият данък да се определя в годишната данъчна декларация и да се внася в срок до 30 април на следващата година.

Коментари: 0