Протест за повече пари за наука

\"Бедни будители\" от БАН протестираха за достойно заплащане

Протест за повече пари за наука

Снимка: КНСБ

584 ~ 3 мин. четене
На днешния Ден на народните будители учени от БАН и от Селскостопанската академия излязоха на протестно мълчаливо шествие под мотото "Искаме ли да има наука в България". Те настояват за повече пари за наука в бюджета за догодина и за достойно заплащане на труда им. 

Протестираща заяви, че е инженер с 30 години трудов стаж в БАН, а получава 420 лева заплата. 

"Аз мога да работя като портиер и чистачка, защото техните заплати са същите, но те моята работа не могат да я работят", коментира ученият с възмущение пред пред News.bg.

Протестиращи носеха плакат с надпис "Протестно шествие на бедните будители от БАН и ССА".Точно в 11.00 часа те излязоха пред сградата на БАН и потеглиха в шествие по бул. "Цар Освободител" към сградата на Министерство на образованието и науката (МОН). 

Оттам шествието тръгна по бул. "Дондуков" и продължи до паметника на Васил Левски, където беше поднесен венец. Учените поднесоха и венец на паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. 

"Как да си изучим децата", е въпросът, който задават протестиращите. Те изтъкват, че със заплатите, които получават, е непосилно да плащат семестриални такси и учебници за своите студенти. 

Основните искания са свързани с държавния бюджет, изтъкна Кирил Бинев, председател на Федерация "Култура" към КТ "Подкрепа". По думите му е крайно време да се обърне внимание на хората, занимаващи се с наука, на тези, които работят в музеите, в театрите и галериите. 

Той се зарече, че най-вероятно и тази година ще продължат с протестите, за да получат учените достойно възнаграждение. 

Ръководството на БАН поиска 12 млн. лева допълнително за следващата година, за да се повишат заплатите на учените, но правителството е в състояние да отдели 5 млн. лв. От синдикатите КНСБ и "Подкрепа" определиха увеличението като "крайно недостатъчно".

"Това, което тази година се дава по отношение на БАН, представлява само кръпки по някои неотложни проблеми. Сумарно ще се съберат 10 милиона, но това не са пари за наука, не са пари за изравняване на заплатите. Ситуацията в БАН остава такава, че средната работна заплата на хората е около 200 лв. по-ниска от средната за страната, а в Селскостопанската академия – 250 лв.", коментира председателят на БАН Дамян Дамянов пред БНР.

Основните искания на протестиращите са за ежегодно увеличение на средствата за наука, за да може до 2020 г. бюджетът за научно-изследователска дейност да достигне 1,5 процента от БВП. 

Според КТ "Подкрепа" дори при двойно увеличение на тези средства, те ще бъдат далеч по-малко от предвидените 3% в Стратегията "Европа 2020".

Протестиращите настояват и за ежегодно увеличение на възнагражденията на заетите в БАН и ССА за ускорено достигане на средната работна заплата в страната.

Вчера стана ясно, че над 420 млн. лв. ще отидат за наука през следващата година. Това съобщи заместник-министърът на образованието и науката проф. Иван Димов след среща с ръководството на БАН, със Селскостопанската академия, със синдикатите в науката и с Националното представителство на студентските съвети. 

По думите му бюджетът на БАН е увеличен със 6.8% за 2017 г. от 73 на 78 млн. лв. и това е по-голямо увеличение отколкото за висшите училища, където средствата нарастват с 2.8%. 

Данните показват, че науката е приоритет за МОН и за правителството и увеличението е на фона на бюджетните ограничения в страната, твърди проф. Иван Димов.

В науката ще влязат още 350 млн. лв. през следващата година по Оперативната програма "Наука и образование за интелигентен растеж". По-голямата част от тези средства ще влязат именно в БАН. Младите учени са стимулирани по проект, за който са отделени 2 млн. лв.

"Заедно сме от едната страна на барикадата. МОН предприема стъпки за увеличаване на средствата за наука във всички направления", коментира още заместник-министър Димов.
Подкрепи Economic.bg