Пучдемон иска да остане в Белгия

Адвокатът заяви, че ще „се бори срещу екстрадицията” на омразния каталунски лидер в Испания

Пучдемон иска да остане в Белгия

Бившият ръководител на каталунското правителство Карлес Пучдемон смята да остане в Белгия и напълно да довери себе си на белгийското правосъдие. Това заяви неговият адвокат Пол Бекарт.

В отговор на въпроса дали Пучдемон смята да остане в Белгия, юристът отговаря: „Разбира се, той смята напълно да се сътрудничи с белгийските власти”.

Адвокатът заяви, че ще „се бори срещу екстрадицията” на омразния каталунски лидер в Испания и ще поиска искането за екстрадиция да бъде потвърдено от белгийски съд.

Според съобщения в медиите испанският съд е издал заповед за арестуването на Пучдемон. Според Бекарт издаването на заповедта "на практика означава, че испанската юриспруденция ще се обърне към белгийската прокуратура с молба за екстрадиция".

По-рано испанският съдия Кармен Ламела реши, че трябва да бъдат арестувани заместник-председателя на парламента Ориол Жункерас и седемте регионални министри по обвинения в организиране на преврат и незаконно използване на публични средства.

От своя страна сваленият от поста председател Пучдемон поиска да бъдат освободени осемте бивши регионални министри. „Като легитимен председател на правителството на Каталуния, настоявам освобождаването на съветниците и на заместник-председателя" Ориол Жункерас, заяви Пучдемон в реч, излъчена от регионалната каталунска телевизия.

Той направи изявление към каталунския народ, призовавайки ги да протестират срещу испанските власти "без насилие, мирно и с уважение към мненията на всички", пише БТА.

Коментари: 0