Пуснаха плажни чадъри със соларни батерии във Варна

Плажни чадъри зареждат батериите на мобилните устройства на варненци

Пуснаха плажни чадъри със соларни батерии във Варна

На централният плаж на Варна вече има 7 плажни чадъра, които освен традиционната си функция – да предпазват от лятното слънце, от тази седмица изпълняват и друга иновативна задача – предоставят безплатни соларни зарядни станции за електронни устройства. Това съобщиха Грийнпийс България.

Проектът е под името „Морски слънчогледи“ и е измислен от неформална група наречена „Кашалот“. Така посетителите на плажа изцяло безплатно могат да зареждат своите мобилни устройства.

Всеки от 7-те чадъра е оборудван с гъвкав соларен панел с размери 45 см x 18 см x 1,2 см и има мощност от 10 вата, както и накрайник с два USB изхода за зарядни устройства. Станциите ще имат капацитет да зареждат мобилни телефони и таблети безплатно.

Проектът е реализиран с финансиране по програма „Младежки проекти 2015“ на Дирекция „Спорт, образование и млрадежки дейности“ към Община Варна.

По време на проекта 7 доброволци от организационната група и Грийнпийс България преминаха през обучения за провеждане на кампания и работа със системи за възобновяема енергия.  В резултат, младежите-доброволци взеха участие в самото модифициране на плажните чадъри и инсталирането на соларните панели и системите за зареждане, заедно с местната фирма за ВЕИ решения "3К" – технически партньор по проекта.

Коментари: 0