Путин и Тръмп се договориха за първа лична среща

При разговор по телефона те обсъдиха ситуацията в Сирия и Северна Корея

Путин и Тръмп се договориха за първа лична среща
852 ~ 1 мин. четене

Руският президент Владимир Путин във вторник, 2 май проведе нов, трети телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп. Държавните глави се съгласиха да проведат първата лична среща на върха на Г-20 през юли в Хамбург, а преди това да продължат да поддържат връзка по телефона.

В центъра на вниманието на разговорите им бяха Сирия и Северна Корея. От Кремъл отбелязват, че разговорът е бил "делови и конструктивен", а Белият дом го описва като "много добър". С решението си да се обадя руския си колега и да обсъди конфликта в Сирия и ситуацията около Северна Корея, Доналд Тръмп е демонстрирал воля за компромис с Москва, въпреки че възобнови изслушването в Конгреса на САЩ за "руска следа" в президентските избори през 2016 г.

От пресслужбата Кремъл заявиха, че по време на преговорите "акцентът е поставен върху дългосрочния планове между Русия и САЩ в координацията в борбата срещу международния тероризъм в контекста на кризата в Сирия. "Президентите се съгласиха да засилят диалога по дипломатическо ниво, за да "създадат условия за стартирането на процеса на реално уреждане на кризата в Сирия." В този случай, на Белия дом стана ясно, че това е създаването на "безопасни зони в Сирия".

Кремъл също заяви, че Владимир Путин призова американския си колега към сдържаност и да се намали напрежението в "опасната ситуация" около Северна Корея. "Постигнато бе споразумение за създаване на съвместна работа, която да се фокусира върху дипломатическите решения по цялостното разрешаване на проблема", - се казва в съобщение за пресата.

Подкрепи Economic.bg