Първият камион в света – как е изглеждал и кой го е построил преди 125 години (снимки)

Първообразът на днешните товарни автомобили повече приличал на каруца, но без впряг

Първият камион в света – как е изглеждал и кой го е построил преди 125 години (снимки) 2 Снимки

Снимка: Unsplash

Автор: Economic.bg

Създаден преди 125 години, първият камион в света повече прилича на каруца с двигател. В дизайна му обаче са закодирани както прагматизмът, така и талантът на неговия изобретател – Готлиб Даймлер.

Даймлер, чието име и до днес носи автомобилният гигант Daimler AG, е считан за един от най-проникновените създатели. Едно от големите му умения било да намира нови и нови приложения на измисления от него двигател с вътрешно горене, той изобретил мотоциклета, след това продължил с моторизираната количка и моторизирания противопожарен шланг. Така логично се стига и до първия товарен автомобил.

Първообразът на камиона се появява през 1896 г. Той имал дървени колела с метален бандаж и на практика приличал на каруца. С тази разлика, че вместо от впряг се задвижвал от бензинов двигател. Наречен „Феникс“, той бил двуцилиндров с четири конски сили, разположен в задната част и с работен обем 1,06 литра, оригинално произведен за лек автомобил. Даймлер го свързал със задния мост с ремък. Имал две спирални пружини, които защитавали двигателя от вибрациите, към които бил чувствителен.

Превозното средство било разположено на колела от твърда стомана. Даймлер управлявал предния мост с помощта на верига. Шофьорът седял отпред на седалка като в карета. Двигателят бил в задната част на автомобила. Разходът на гориво бил приблизително шест литра бензин на 100 километра.

Вижте тук как е изглеждало превозното средство.

Коментари: 0