Qualcomm повиши офертата си към NXP

Сделка помежду им ще повлияе на евентуалното придобиване на самата Qualcomm от Broadcom

Qualcomm повиши офертата си към NXP
Американският производител на чипове Qualcomm повиши офертата си за закупуване на NXP Semiconductors NV на 127.50 долара на акция. Предишната беше за 110 долара. Стъпката е под натиска на акционерите и твърдата позиция на хедж фонда Elliott Management, предава Reuters. 

Новата оферта идва на фона на повишената такава за придобиването на самата Qualcomm от Broadcom. 

Последната оферта към NXP оценява компанията на 44 млрд. долара. Логично, акциите ѝ се повишиха – с 6.5% до 126.15 долара в предварителната борсова търговия. 

Придобиването на NXP ще помогне на Qualcomm, която сега доставя чипове за смартфони, да разгърне бизнеса към бързо развиващия се автомобилен пазар. Целта е по този начин да намали зависимостта си от нишовото производство на телефонни компоненти, където ситуацията за нея се усложнява на фона на патентната битка с Apple и поредицата от регулаторни глоби

Американската компания се съгласи да придобие холандската NXP за около 38 млрд. долара преди повече от една година. Някои акционери обаче се противопоставиха на предложението с мотива, че може да се намери и по-добра цена. Фондът Elliott Management е един от защитаващите твърдо тази позиция. 

Междувременно Broadcom, която пък повиши офертата си за придобиването на Qualcomm на 121 млрд. долара, заяви, че тя зависи от развоя на сагата с NXP. От Qualcomm коментират, че имат желание да затворят сделката, но не и на всяка цена. 

И трите компании не са били намерени за коментар веднага. 
Коментари: 0