Хоум офисът рискува работата на 6 млн. души във Великобритания

1.7 милиона са застрашените места в областта на финансите, научните изследвания и недвижимите имоти

Хоум офисът рискува работата на 6 млн. души  във Великобритания

Снимка: Pixabay

912 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Една пета от работата, базирана в Обединеното кралство, може да бъде възложена на други страни след коронавирусната пандемия. А така е заплашена значителна част от добре платената трудова заетост на Острова, показват данните от Института за глобални промени на бившия премиер Тони Блеър (IGC), предава Bloomberg.

Институтът предупреждава, че 5.9 милиона работни места във всякакви сектори на икономиката - от графични дизайнери до програмисти, много от които досега бяха базирани в Лондон и Югоизточна Англия – са изложени на риск от трайно преместване извън британските граници.

„Ако не бъде адресирано, възлагането на външни изпълнители и отдалечаването на тези работни места би имало политически, икономически и социални последици, подобни на загубата на работни места в производството през 70-те години на миналия век, но в ускорена времева рамка“, посочва докладът на института.

Предупреждението подчертава постоянните промени на пазара на труда, предизвикани от пандемията. „Масовият експеримент с дистанционната работа означава, че компаниите, загрижени за своите разходи, могат да решат да запазят само основния си персонал, необходим за работа и за вземане на решения“, се казва още в доклада.

Институтът призова правителството за помощ чрез подобряване на инфраструктурата - като грижи за децата и 5G широколентова свързаност, както и чрез обучения, особено в областта на меките умения.

Според доклада работните места, изложени на риск да бъдат изнесени трайно зад граница, включват 1.7 милиона в областта на финансите, научните изследвания и недвижимите имоти.

Данни на британската национална статистика показват, че 58% от компаниите, които искат да продължат дистанционно работа, са мотивирани за това от намаляване на разходите, като например за наеми на офиси в градските центрове.

Подкрепи Economic.bg