Работодатели: ССИ не е национално представена организация

Те настояват за проверка на съюза и недопускане до тристранния диалог

Работодатели: ССИ не е национално представена организация
Съюзът за стопанска инициатива (ССИ) не отговаря на законовите критерии за национално призната работодателска организация. Това се казва в обща позиция на четирите представителни на национално равните работодателски организации - Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). 

Писмото е изпратено до премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова.

От представените от ССИ документи става ясно, че организацията няма 50 000 работници и служители във всички членове на работодателската организация, се посочва в писмото. Организацията не отговаря и на критерия за представителност на браншови организации в различните икономически дейности. Покрити са едва 5 от изискуеми поне 23.

Четирите работодателски организации настояват за проверка на представителността на ССИ според Кодеска на труда и за стриктно спазване на законодателството.

Те заявяват, че не приемат ССИ за представителна и настояват организацията да не бъде допускана до тристранния и двустранния диалог с правителството и синдикатите. 
Коментари: 0