Ужасна влакова катастрофа взе жертви в Испания

Смъртоносният сблъсък се е случил близо до испано-португалската граница

Ужасна влакова катастрофа взе жертви в Испания
Автор: Илия Лазаров

Най-малко трима загинаха, а десетки бяха ранени след като влак дерайлира в Северна Испания, съобщават световните медии.

Композицията, превозвала около 60 пътници, е дерайлирала тази сутрин край град О Пориньо, намиращ се в Галисия, в близост до испано-португалската граница. Тя е пътувала от Виго за Порто.

Влакът се е ударил в основата на мост, а след това е съборил сигнален електрически стълб, намиращ се в непосредствена близост от линията.

Жертвите до момента са четири. Сред тях е и португалският машинист, управлявал злополучната композиция. Ранените са над 40, някои от тях са в тежко състояние с опасност за живота, съобщават местни медии.

Засега не е ясна причината за катастрофата, но има подозрения за човешка грешка. Влакът се е движел в напълно прав участък. Според очевидци той е спрял рязко и това е довело до нараняванията на пътниците.  

През юли 2013 г. в същия регион се случи една от най-тежките влакови катастрофи в историята на Испания, кога високоскоростен влак дерайлира и се преобърна близо до Сантиаго де Компостела. Жертвите бяха 79, а ранените около 170. 

Причината за зверската катастрофа бе човешката грешка – влакът се е движел с превишена скорост при остър завой, а машинистът не успял да намали скоростта навреме. Композицията се е движела със 190 км в час при допустими в този участък 80.

Коментари: 0