Радан Кънев: България може да се окаже спонсор в спасителния план на ЕС

Според него средствата от Европейския фонд за възстановяване ще са насочени към държави с политика за дигитализация и зелена икономика

Радан Кънев: България може да се окаже спонсор в спасителния план на ЕС
1820 ~ 2 мин. четене

България може да се окаже спонсор на редица европейски държави, ако не успее да убеди ЕС, че ще работи по приоритетите за Европа политики. За това предупреди българският евродепутат Радан Кънев в ефира на bTV по повод спасителния план на ЕК за излизане от икономическата криза, причинена от разпространението на коронавируса, който трябва да бъде представен днес.

Относно Европейският фонд за възстановяване, евродепутатът посочи, че най-вероятно ще бъде представен план от близо 2 трилиона евро. „Всеки ще даде пари, при по-бедните държави означава по-голяма вноска. Важният въпрос е кой какво ще получи – тези фондове ще бъдат конкуренти. Няма да получих „X“ пари, властта свикна на лесни и готови пари, които да харчи, както си иска. В случая финансирането зависи от това колко са сериозни“, каза още той.

Кънев обясни, че има три основни приоритета, за които ще бъдат насочени евросредства – модернизация и позеленяване на икономиката, дигитализация и заздравяване на веригите на доставки или повече локално производство.

„Ние трябва да покажем нашите приоритети, които да съвпадат с европейските. Целта е да настигнем и изпреварим Китай и САЩ в една глобална и икономическа конкуренция. След кризата през 2008-2009 г. те направиха своето зелено възстановяване, модернизираха икономиката си, вкараха електронните системи в нейното сърце. Изведнъж се оказа, че Европа харчи много пари, а изостава“, добави Кънев.

Той беше категоричен, че има риск България да даде повече пари, от колкото ще получи. По думите му българското правителство бойкотира Зелената сделка, а минимум половината от този пакет ще бъде насочен в тази посока. „Ние можем да се окажем спонсор на Италия, Испания или Холандия. Има ли България национален възстановителен план, за дигитализация и позеленяване на икономиката?“, попита Кънев.Подкрепи Economic.bg