Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

В политиката някои наричат опит своите грехове, но избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката

Радев: Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата

Снимка: Красимир Свраков

Автор: Economic.bg

45-ото Народно събрание има изключително важната мисия да постигне важни промени – укрепване на държавността, демонтаж на отхвърления от избирателите управленски модел, утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на корупцията. Без постигането на тази цел, всякакви нови политически конфигурации, ще продължат да са обречени на провал, а България да се намира на последните места в ЕС по стандарт и качество на живот. Това каза президентът Румен Радев в обръщението си по време пред новите депутати.

Старт на 45-ото НС

Радев обяви, че следващия понеделник ще започнат консултациите с парламентарните групи за съставяне на правителство. 

Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата – трябват ясни граници за възможните компромиси и ясна политическа отговорност.“

45-ото НС се свиква в сложно време. Израз е на протестите и общата воля за промяна. Парламентът е фрагментиран и някои вещаят кратък живот. „Времето ще покаже какъв ще е той и това зависи изцяло от вас. Колкото и да трае то, предстоят отговорни и неотложни решения“, изтъкна държавният глава.

Кризата с COVID, фалитите, неотложната актуализация на бюджета, преодоляването на изоставането по всички важни показатели, модернизацията на страната - това са някои от най-важните предизвикателства, които изискват оперативни решения, според Румен Радев.

В политиката някои наричат опит своите грехове. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране за политиката, поискаха нови хора.“

По думите му новите депутати наследяват една институция в дълбока криза. Потъпкването на парламентаризма, продължи президентът, „доведе до исторически срив на най-важната институция“. Той даде пример с въведените административни техники за „абдикиране“ от функцията за осъществяване на парламентарен контрол например. Посочи и утвърдилата се „порочна“ практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати – „за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета“. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са в центъра на общественото внимание.

„Правният механизъм на 44-ото НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение“, каза още президентът. 

Според него сега първият тест пред новите депутати в 45-ото Народно събрание ще е възстановяването на реалния парламентарен контрол.

Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите“, посочи Румен Радев и напомни, че неговите аргументи рядко са имали оздравителен ефект в предишното НС.

Коментари: 0