Радев е поискал уседналостта заради „сигурността и независимостта на българската държава“

Президентът смята, че така спазва обещанието си да не мълчи и да бездейства, когато се засяга суверенитетът на държавата

Радев е поискал уседналостта заради „сигурността и независимостта на българската държава“
Президентът Румен Радев е поискал правосъдното министерство да промени Изборния кодекс, така че да въведе спорната промяна, с която се въвежда „уседналост“ при възможността за гласуване в чужбина. Това става ясно от съобщение на прессекретариата на президентството, публикувано на сайта късно тази вечер. Официалната позиция идва два дни, след като медиите хванаха опита да се прокара промяната в изборния закон чрез заключителните разпоредби на Закона българското гражданство.

В последните дни ескалира напрежение по отношение на проекта на Закон за допълнение на Закона за българското гражданство и предвидените промени в други закони. Още в началото на своя мандат заявих, че няма да мълча и бездействам, когато се засяга суверенитетът на България. Така започва официалното съобщение, което е публикувано на сайта на президентската институция.

Според Радев сме станали свидетели на засилващи се опити за външно вмешателство в нашия изборен процес. „В последната предизборна кампания партиите се наддаваха с радикални предложения, включително за отмяна на двойното гражданство. Но след вота, загърбиха темата. Проблемът обаче е налице. Той може да бъде решен само със закони, които гарантират както конституционните права на българските граждани, така и сигурността и независимостта на българската държава“, смята президентът.

Интересното е, че вчера Министерството на правосъдието уволни директора на дирекция "Съвет по законодателството" Любомир Талев, тъй като според официалната информация на ведомството той едностранно е опитал да прокара спорната промяна. В официалното съобщение се казваше, че Талев го е направил едностранни, „с цел злепоставяне на институцията“.

Талев веднага опроверга публично това и изнесе доказателства, че промяната е поискана от президентството.
Коментари: 0