Ръст на туристите по българското Черноморие

Интересът от скандинавските държави обаче намалява

Ръст на туристите по българското Черноморие
3893 ~ 2 мин. четене

Отчита се ръст на туристите за месец юни по черноморските курорти. Това каза Иван Иванов, председател на Регионалната бургаска туристическа камара (РБТК). По думите му, в Бургаска област през месец юни са пристигнали 300 164 чуждестранни туристи. Той посочи, че спрямо месец юни на 2015 г. се наблюдава ръст от 17,53%, пише Kmeta.bg.

„Ние започваме, според мен, един активен туристически сезон, с последващ сравнително голям ръст. Съществен ръст бележат туристите от Белгия, Естония, Германия, Полша, Чехия, Литва, Израел, Нидерландия, Австрия, Украйна, Великобритания и Латвия“, поясни Иванов. Той посочи, че се има и пазари, които бележат съществени спадове.

„На първо място това е Казахстан, със спад от 49%. Един многогодишен наш партньор – Беларус, има спад от 33%. Люксембург има спад от 23%, Дания - 5%, Ирландия – 2%. Имаме пазари и които запазват нивата си, спрямо 2015 г. Това са Унгария, Словакия и Франция. Нашият Управителен съвет и Бургаската регионална туристическа камара са обезпокоени относно състоянието на скандинавския пазар“, обясни той.

По неговите думи, Норвегия и Финландия през последните 3-4 години винаги са отбелязвали ръст през месец юни и през целия сезон. През настоящия сезон обаче се наблюдава спад от 26% за Норвегия, спад от 5% за Финландия и спад от 3,30% за Швеция. „Според мен, основната причина се крие в качеството на продукта.”

Това са много толерантни народи, но те никога не споделят от какво са доволни и от какво не са доволни. Когато започнат преговорите за следващия сезон, те споделят „през настоящата година няма да почиваме при вас, ще се насочим към други дестинации, защото нощната тишина и спокойствие, сигурността и качеството на продукта не ни удовлетворяват”, допълни Иванов.

Подкрепи Economic.bg