Расте броят на европейските банки в схемата за пране на руски пари

Последната информация замесва името на Raiffeisen Bank International и на трите най-големи холандски институции

Расте броят на европейските банки в схемата за пране на руски пари
Имената на все повече европейски банки биват свързвани със скандала с пране на руски пари. Първоначално подозренията бяха хвърлени само върху датската Danske Bank A/S и шведската Swedbank AB, но в последствие започна да излиза регулярна информация и за други европейски финансови институции. Тази седмица данни за участие в нерегламентирани трансфери на пари се появиха и за австрийската Raiffeisen Bank International AG и за трите най-големи холандски финансови институции.

Danske загуби половината си пазарна стойност, след като призна за ролята си в скандала с пране на пари през 2016 г.

Разкритията досега описват мрежа от банкови взаимоотношения, която е била използвана за трансфер на незаконни средства от Русия към западните държави, често през Естония и Литва. В момента се водят разследвания в балтийските държави, САЩ, Великобритания и скандинавските страни, но почти ежедневните разкрития подсказват, че мащабът на нарушенията ще бъде изненадващо голям, пише Bloomberg.

Raiffeisen Bank International отчете 15% спад в цената на акциите във вторник, след като нейното име също бе замесено в скандала. Инвестиционният фонд Hermitage Fund на Бил Броудърс заяви, че австрийската банката е пренебрегнала всички предупредителните знаци, които биха ѝ помогнали да предотврати изпирането на средства от руска престъпна дейност.

Холандските банки също поевтиняха след информацията, че трите най-големи финансови институции в страната са били използвани за прехвърляне на пари от Русия.

Последните твърдения се основават на досиета, получени от проекта за докладване на организирана престъпност и корупцията (OCCRP) и от литовския сайт 15min.lt. Според твърденията много от офшорните компании, използвани в схемите, са били свързани с руската инвестиционна компания „Тройка Диалог“, закупена от държавната „Сбербанк“ през 2012 г. Заради името на фирмата журналистите кръстиха схемата „Тройна пералня“.

„Тройка Диалог“ е действала в пълно съответствие с най-високите международни стандарти за прозрачност и финансова отчетност през цялата си история, съобщиха от пресслужбата на Рубен Варданян, който ръководи фирмата от около две десетилетия.

The Guardian съобщи, че последните документи сочат, че приблизително 4.6 млрд. долара са изпратени в Европа и САЩ от управлявана от Русия мрежа от 70 офшорни компании с литовски сметки. В документа се казва, че няма информация, че крайните получатели на средства са знаели за източника на парите. Също така не е ясно какъв дял от трансферите е бил нелегитимен.

Новите разкрития и предварителни доклади очертават картина, при която скандинавските банки, които често през балтийските си подразделения стават центрове за изпиране на пари на руски престъпници, които насочват средства към Запада. Финландската телевизия YLE излезе с твърдение в понеделник, че Nordea Bank Abp е обработила около 700 млн. евро потенциално мръсни пари, някои от които са свързани със смъртта на руския адвокат Сергей Магнитски.

Главният риск директор в Nordea Джули Галбо заяви в интервю в понеделник, че голяма част от твърденията вече са известни публично и банката се опитва да установи дали има нещо ново. „Всяко подозрително поведение ще бъде съобщено на властите“, каза тя.

Според холандското списание De Groene Amsterdammer през Rabobank са били преведени 43 млн. евро към холандския производител на яхти Heesen за построяването на две лодки за руски граждани. Други близо 190 млн. евро са преминали през ABN Amro, която в последствие бе купена от Royal Bank of Scotland.

Всички активи, данни и клиентски сметки станаха правна отговорност на RBS през февруари 2008 г., според говорител на ABN Amro. Въпреки че има същото име, сегашното ABN Amro е напълно различно юридическо лице от това, което се продава на RBS, каза говорителят.

ING Groep NV също загуби от стойността си във вторник, след като вестникът заяви, че клон на ING в Москва продължава да работи до 2013 г. с клиент, за когото подозира, че е замесен в пране на пари. ING миналата година се съгласи да плати фиксирана глоба, за да постигне споразумение около провала ѝ да извърши проверка на парите.

Длъжностни лица от Rabobank и ING са отказали да коментират темата пред Bloomberg.

В Австрия предшественикът на Raiffeisen Bank International е пренебрегнал подозренията, които иначе би трябвало да предизвикат реакция и да се подаде сигнал до властите, казват от фонда Hermitage. По сметки в Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG постъпват 634 млн. долара, които са прехвърлени от литовската компания Ukio Bankas и естонското поделение на Danske Bank. Австрийската банка заяви, че е започнало разследване по въпроса.

Браудер, инвеститор, който е прекарал последните десетилетия в завеждането на дела срещу банки за пране на пари след смъртта на Магнитски в руския затвор, заяви, че предстоят още разкрития.

Повече от 889 млн. долара са били прехвърлени от сметките в Deutsche Bank към сметките на офшорните компании между 2003 и 2017 г., съобщи германският всекидневник Süddeutsche Zeitung. Deutsche Bank, в писмени коментари, заяви, че винаги си сътрудничи с властите и регулаторите по целия свят и че като кореспондентска банка има само ограничен достъп до информация за клиентите на банката ответник.
Коментари: 0