Растежът на европейската икономика се оказа по-голям от очакваното

Икономиките на държавите в ЕС отскочиха високо през третото тримесечие, но предстои втори локдаун

Растежът на европейската икономика се оказа по-голям от очакваното

Снимка: БТА

Европейската икономика нарасна с рекордно темпо през третото тримесечие на годината, но новата вълна на Covid-19 и локдаунът, в който влязоха страни като Франция и Германия, вероятно отново ще я върнат назад.

За периода юли-септември брутният вътрешен продукт (БВП) на Европейския съюз е нараснал реално с 12.1%, а този на еврозоната – с 12.7% спрямо предходното тримесечие. Резултатите са доста по-оптимистични от прогнозите на икономистите, които очакваха скок от около 10%. Това се случва благодарение на страни като Франция, Италия и Испания, които отбелязват двуцифрено възстановяване, докато икономиката на Германия се увеличава с 8.2%. Отскокът идва след огромните икономически сривове от около 11% през второто тримесечие на годината, когато бяха най-тежките блокади в Европа.

По-актуалните показатели обаче дават далеч по-мрачна картина и икономиката сега е изложена на риск да се върне отново в рецесия. С нивото на инфлация под нулата, Европейската централна банка призна нарастващата опасност, сигнализирайки, че отново може да увеличи стимулите през декември.

Политици от цялата еврозона се опитаха да укрепят доверието на гражданите в петък с аргумента, че отскокът след първото блокиране е доказателство, че икономиките също ще могат да се справят с ограниченията от последните дни.

Към днес са публикувани икономическите данни на десет страни от Европейския съюз за третото тримесечие, като останалите се очакват на 13 ноември, заедно с тези за България.

В Италия, първата европейска държава, засегната от пандемията, икономиката е нараснала с 16,1% през трите месеца до септември, доста над прогнозата за 11.1%. С двуцифрен скок на икономиката са още Белгия, Австрия и Португалия.

На годишна база най-големите европейски икономики все още продължават да са под обема на продукцията си от миналата година. Испанската икономика например пада с 8.7% спрямо третото тримесечие на 2019 г., а следвана от Чехия, Португалия (спад с 5.8%) и Белгия (спад от 5.2%).

Коментари: 0