SpaceX ще пише собствени закони на Марс

Компанията на Илон Мъск няма да се съобразява с международното право, когато достигне до червената планета

SpaceX ще пише собствени закони на Марс

Снимка: Unsplash

SpaceX няма да се съобрази с международното право, когато стъпи на Марс. Вместо това компанията планира да създаде свой набор от „принципи на самоуправление“, разписани в бъдещето Марсианско споразумение. Това става ясно от условията за ползване на Starlink - интернет проектът на космическата компания, пише Independent.

Свързани

Илон Мъск разкри миналата седмица плановете си да създаде самоуправляващ се град на Марс. Времева рамка на идеята обаче все още липсва.

Всяка бъдеща колония, създадена от SpaceX, вероятно ще използва съзвездия от спътници Starlink, които ще обикалят около планетата, за да осигурят интернет връзка между хора и машини на повърхността.

Към момента в орбита около Земята има изведени повече от 800 сателита, като през идните няколко години се очаква бройката им да набъбне до десетки хиляди. Услугата Starlink бе пусната в няколко региона тази седмица, след като по-рано бе извършен успешен бета тест на възможностите на мрежата в някои части на САЩ и Канада.

Според условията за ползване на услугите на Starlink, предоставяни от Земята до Луната, се придържат в съответствие със законите на щата Калифорния. Отвъд нашата планета обаче законите и разпоредбите, по които тя ще функционира не са толкова ясни.

Международните правила разглеждат Марс като свободна планета, на която нито едно земно правителство няма власт или суверенитет над дейностите там. „Затова споровете ще се уреждат на принципа на самоуправлението – добросъвестно, по време на установяването на марсианците.“

Според инженера по космически системи Ерван Бовоа позицията на SpaceX напомня на декларация, представена от Фондацията Earthlight - организация с нестопанска цел, ангажирана с подготовката за извеждането на човечеството извън Земята.

Тя гласи, че космическото пространство трябва да се „счита за безплатно – за всички, на всички и от всички“.

Коментари: 0