Растеж на долара при намалелите опасения от Китай

Златото се стабилизира, продължавайки най-големия седмичен растеж за последния месец

Растеж на долара при намалелите опасения от Китай
204 ~ 2 мин. четене

Доларът нарасна в понеделник за трета поредна сесия, докато дилърите се фокусираха върху потенциалното увеличение на лихвите в САЩ и пренебрегнаха опасенията от девалвацията на валутата в Китай. Неочакваното решение на Китайската централна банка само преди седмица намали очакванията, че Федералния резерв в САЩ ще повиши лихвите през септември.

В петък обаче Китайската народна банка успокои пазарите, че не планира по-голяма девалвация и те отново обърнаха внимание на разликата в монетарните политики на големите икономики.

Доларът се търгуваше на най-добри пет дневни стойности срещу еврото и го свали до 1.1063, а завърши деня на 1.1075. Очакванията са единната валута да остане под натиск, тъй като ЕЦБ напредва с програмата от 1 трилион евро за покупки на активи. Долар/йена също скочи и завърши на 124.45.

Изследване показа, че фабричната активност в Ню Йорк се е сринала през август до най-ниски нива от 2009, заради рязкото намаление на новите поръчки. Това ограничи печалбите на долара. По-късно обаче друг доклад, който показа растеж на настроенията сред строителите на жилища през август до най-високи нива за последното десетилетие, даде отново сила на долара.

Инвеститорите очакват в сряда последните данни за инфлацията в САЩ, както и стенограмата от последното заседание на Фед и по-точно кога ще сложи край на нулевите лихви и ще ги повиши за първи път през последните вече почти 10 години.

Слаби данни от САЩ подкрепиха златото

Златото се стабилизира в понеделник, продължавайки най-големия седмичен растеж за последния месец, подкрепено от по-слаби данни от САЩ и намалели опасения за влиянието на девалвацията на юана в Китай.

Жълтият метал достигна миналата седмица най-високи нива след средата на юли, докато анализатори спекулираха, че отслабналата китайска валута ще накара Федералния резерв да отложи очакваното повишение на лихвите в САЩ.

Спот цената в края на деня беше 1116 долара. Едно повишение на американските лихви тази година ще повиши разходите за държане на злато, а в същото време ще дадат сила на долара. Именно това доведе миналия месец до пет и половина годишно дъно на златото на 1077 долара за тройунция. Повишението на лихвите зависи от силата на излизащите данни от САЩ. Излизащата в сряда стенограма от заседанието на Фед от 28 и 29 юли също ще даде представа за първото повишение на лихвите след 2006 година.

Успокоението за стабилността на китайската валута помогна на акциите да скочат, но опасенията все още не са изчезнали и това подкрепя златото.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Подкрепи Economic.bg