Равносметки и очаквания: какво казаха българските евродепутати

Какво свършиха българските евродепутати и какви ще бъдат приоритетите им през следващия мандат

Равносметки и очаквания: какво казаха българските евродепутати
2066 ~ 5 мин. четене
Автор: Вероника Тонева
Голяма част от българските евродепутати продължават в битката за място в следващия мандат на Европейския парламент.

 В последната редовна сесия в Страсбург някои от българските представители очертаха кои са били най-важните теми за Европа и България през изминалите 5 години, какво успяха да свършат и кои са основните законодателни актове, които останаха за разглеждане през следващия мандат.
Според евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев основните предизвикателства в този мандат са били миграцията, тероризмът - превенцията и какъв е отговорът на Европа по отношение на това, икономическите теми – банковият съюз и стабилизирането на Еврозоната. 

„Brexit и това какви ще бъдат правата на българските граждани, както и пакетът „Мобилност“, бяха и ще продължат да бъдат основни теми през следващия мандат на Европейския парламент. Той не е задължен да се съобрази с приетата позиция на ЕП по пакет „Мобилност“ и може да започне отначало, с нови докладчици по темата“, коментира Ковачев. Той очерта като изключително важни за следващия мандат инвестициите и перспективата пред младите хора и ги нарече приоритет и „феномен за цял свят и Европа“.


„Инвестициите в инфраструктура са основните неща, които могат да задържат младите хора в малките населени места“, посочи Ковачев и обясни, че обезлюдяването е свързано с новия начин на живот и предизвикателствата и възможностите, които предлага големият град.
„Този парламент ни дава възможност да защитаваме много ясно интересите на България в ЕС. Нека да не забравяме, че над 60% от законодателството, което се приема днес в България, е резултат от приетото в ЕС законодателство“, коментира евродепутатът от ЕНП Емил Радев.


По негови думи европарламентът е предложил механизъм за защита на върховенството на закона чрез спиране на евросредства, при който е предвидена защита на крайния бенефициент – т.е при евентуално спиране на европарите заради злоупотреби, одобрените проекти да се продължават с национални средства. „Всяка една държава, която допуска злоупотреба с евросредства, ще бъде санкционирана или с намаляване на размера на средствата по еврофондовете, или с пълното им спиране“, уточни Радев. 
Двойният стандарт при храните и Европа на две скорости са сред основните теми, върху които е работил евродепутатът. „Успяхме да направим голяма стъпка – 1.3 млн. евро ще бъдат дадени за изследване на храните. Борим се за европейски централен орган, който да следи качеството на храните“, коментира Емил Радев. Приемането на България в Шенген е другата негова т.нар. „мисия“. „Ще продължим да работим, за да намерим мястото си там, защото България има огромна роля при свободното преминаване на хората с това, което прави при охраната на най-тежката външна граница - с Турция“, обясни той.


Ангел Джамбазки е един от депутатите, които ще се борят за място в следващия мандат на ЕП като лидер на листата на ВМРО. „Равносметката за работата ми я правите вие, а оценката – българските граждани по време на изборите“, уточни той. Акцент в пресконференцията на евродепутата бе пакет „Мобилност“ и това, че не е допуснато гласуването на второ четене на промените и те остават за следващия мандат на ЕП. Той не пропусна да припомни, че „четири години и половина усилия, за да се можем накрая с гласовете на трима депутати да пропуснем златен шанс“, визирайки Светослав Малинов, Николай Бареков и Неджми Али, които не бяха в пленарната зала, за да гласуват пакетът да не влезе за разглеждане.
Джамбазки акцентира върху това, че България все още няма солидна, истинска европейска институция на своя територия. „Опитахме с Агенцията по лекарствата и ни отказаха с един от аргументите, че не сме били приятелски настроени към еднополовите бракове“, обясни той.  
За Николай Бареков пакет „Мобилност“ беше и ще остане водеща за България тема, която ще се реши на ниво Европарламент през следващия мандат. „Моята позиция е изцяло за работниците. Според мен 16-те колеги защитават частен икономически интерес. Проблемът е, че няма как в Европа да търпят хора, които да работят в нечовешки условия на труд“, обясни той на въпрос на Economic.bg защо единствено той е с различна позиция по пакет „Мобилност“ от останалите си български колеги. 


По негови думи позицията на ЕП няма как да се промени, тъй като основните партии запазват местата си. „Тиражира се една лъжа, че едва ли не това е пакет срещу България. Първо сме прекалено малки, за да пишат закони срещу нас. Това е един пакет, който ще мине по реда си, и няма как да бъде спрян. Депутатите на ГЕРБ излъгаха г-н Борисов“, заяви Бареков и допълни, че все още не знае дали ще участва в изборите за нов европарламент. 
От Делегацията на българските социалисти начело с лидера на ПЕС и евродепутат от БСП/С&Д Сергей Станишев посочиха като основно мото усилията за социална Европа. Станишев също като Джамбазки акцентира върху темата, че в България няма нито една европейска институция. „ЕП създаде Европейска агенция по труда, а основен преговарящ от страна на социалистите бе Георги Пирински. България според мен трябва да се бори да поеме тази агенция. Бюджетът и ще бъде 52 млн. лв. и ще осигури 150 работни места“, коментира той.


Като най-голяма заплаха той посочи Европа на няколко скорости – големите и силните държави „газят“ малките. Той отбеляза, че най-голямата амбиция на социалистите ще е социалният стълб да стане план за действие в Европа и това да бъде голямата промяна, която да възстанови доверието в европейските институции. 
Според Станишев България трябва да започне диалог за следващия български еврокомисар и ресора, за който той ще се бори. 


„Кой е основният проблем в Европа – задълбочаващите се социални икономически и териториални различия“, заяви социалистът Георги Пирински. По негови думи ЕС е изправен пред това дали ще има реален обрат и възприемане на политика, която поставя кохезията в центъра или ще продължи сегашното фаворизиране на единния пазар, на създаването на капиталов пазар, на банков съюз и други, които са необходими, но не водят до необходимото сближаване.
Момчил Неков очерта като важен за него приоритет качеството на продуктите. „ЕП прие позиция, с която ще прекратим практиката за двойния стандарт при храните“, заяви той и допълни, че през мандата си е работил основно в интерес на производителите на терен и с браншовите организации. По негови думи през следващия мандат европейските средства трябва не само да се усвояват и това да се обявява като победа, но и да се използват за иновативни технологии за обучение на кадри по места. 


Петър Курумбашев, който влезе като евродепутат на мястото на вицепрезидента Илияна Йотова, заговори и за нуждата от изграждане на агенция по киберсигурност у нас, тъй като България е една от малкото държави в ЕС, в която няма такава. 


Евродепутатът от ЕНП Светослав Малинов заяви, че се е отказал да води листата на „Демократична България“ заради казуса с пакет „Мобилност“. Той изпусна гласуването в Европарламента (както и колегите му Неджми Али и Николай Бареков) и обясни, че не иска това да се използва срещу него и срещу цялата листа. Според него обаче тези избори за Европарламент ще са поредните, които ще преминат под сянката на националната политика. 


Коментари: 0