Разединение между евролидерите за избора на нов председател на Еврокомисията

Макрон категорично се противопоставя на системата за шпиценкандидат

Разединение между евролидерите за избора на нов председател на Еврокомисията
Лидерите от Европейския съюз се събраха тази вечер в Брюксел на извънредна среща на върха, за да обсъдят резултатите от евровота и разпределянето на водещите позиции в ЕС, информира БНТ. Холандският премиер Марк Рюте заяви, че решение не е било взето, но лидерите на страните членки са постигнали малък прогрес в преговорите по този въпрос.

Конкретни имена за нов председател на ЕК обаче не бяха обсъждани, като те ще бъдат обект на разговорите на следващата среща на върха през юни.Преди срещата вчера Европейският парламент потвърди позицията си, че очаква от лидерите на ЕС да уважат процедурата за водещите кандидати и да изберат един от тях за наследник на Жан-Клод Юнкер. Кандидатите са Манфред Вебер от ЕНП, Франс Тимерманс от ПЕС и Маргрете Вестегер от АЛДЕ. 

„Това е решението на партията. Ние сме дисциплиниран член на ЕНП, така че нямаме нито колебания, нито каквито и да било други позиции“, коментира Бойко Борисов относно избора на ЕНП за кандидат за поста на Юнкер.

На друго мнение обаче е президентът на Франция Емануел Макрон. Той не одобрява процедурата за шпиценкандидат, както и кандидата на ЕНП. 

Председателят на Съвета Доналд Туск съобщи, че лидерите са решили, че изборът няма да бъде сведен само до водещите кандидати, както поиска Европейския парламент, а да търсят подходящ за работата човек и извън партийните номинации.

“Фактът, че са водещи кандидати, не ги дисквалифицира и дори може да е предимство”, направи уговорка Туск.
Коментари: 0