Разходите по АЕЦ „Белене“ досега са 1.3 млрд. лв.

Държавата трябва да лати още над 620 млн. евро за поръчания реактор

Разходите по АЕЦ „Белене“ досега са 1.3 млрд. лв.
Общите разходи по проекта АЕЦ „Белене“ са вразмер на 1.3 млрд. лв. Числото беше обявено от енергийния министър Теменужка петкова по време на парламентарния конрол в петък, цитирана от „Фокус“. Плащанията са започнали още преди 34 години, когато с постановление на Министерски съвет е дадено началото на проекта. Най-големи са разходите през 80-те и 90-те години.

От представената разбивка се вижда, че 84 млн. лв. са дадени за придобиване на активи (земи, сгради, съоръжения, обзавеждане). За сгради, инфраструктура и други съоръжения досега са платени 124 млн. лв. „В сметката на НЕК продължава да се води старо оборудване за 63 млн. лв., което е следвало да бъде изкупено от руската "Атомстройекспорт", но това не се е случило“, каза Петкова.

В общите разходи през годините влизат и 198 млн. лв. за демонтиране на съществуващи сгради и конструкции. Архитект-инженерът е получил за работата си 392 млн. лв. Общо 389 млн. лв. са похарчени във връзка със споразумението от 29 ноември 2009 г., според което "Атомстройекспорт" трябваше да продължи да работи по техническия проект, плановете за безопасност, изработката на оборудване с дълъг цикъл на производство и технически дейности за укрепване на площадката.

Към цялата сметка трябва да се добавят и над 620 млн. евро, които правителството трябва да плати на руската компания за произведения от нея реактор. България загуби арбитражно дело, което я задължава да плати тези пари, а за всеки ден забавяне държавата плаща по 168 хил. евро лихви.

Коментари: 0