„Разумното“ прогресивно облагане може да намали неравенството

Според директора на МВФ е напълно възможно през 2023 г. България да се присъедини към Еврозоната

Кристалина Георгиева:

„Разумното“ прогресивно облагане може да намали неравенството

Снимка: Economic.bg/Архив

3293 ~ 3 мин. четене

Разумното прогресивно облагане не пречи на растежа, а даже помага, защото намалява неравенството в обществото. Това каза в интервю за БНР управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева. Тя посочи, че неравенството в България е по-голямо, отколкото е в ЕС, но тя отказва да посочи категорично дали страната ни трябва да промени данъчната си система, за да се справи с този проблем.

„Страните, които са избрали плосък данък имат причини да го изберат и трябва много внимателно да преценят дали тези причини все още диктуват това да бъде правилният избор“, каза Георгиева. „В България неравенството е относително по-високо, отколкото много други страни в ЕС, затова България трябва да мисли как да го решава този проблем. Не искам да правя никакви изявление в едната или другата посока, защото тази оценка трябва да бъде направена много внимателно, като се поставят на баланс ползите и рисковете. И дали няма други инструменти, с които страната разполага – да кажем как използваме разходната страна на бюджета“, посочи тя.

Тя коментира и темата с присъединяването на България към Валутно-обменния механизъм (ERM-2) и в последствие към Еврозоната. Тя каза, че преди дни в, по време на Световния икономически форум в Давос, е разговаряла с председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард и по тази тема. „Тя вижда доста позитивно пътя на България и моето очакване е, че плановете, които са направени за влизането в Еврозоната ще се реализират точна така, както са направени. България като цяло стои много добре“, каза Георгиева.

„Има две банки (бел. ред. – „Инвестбанк“ и ПИБ), за които имаше бележки, но те работят по това да бъдат решени и аз не виждам никакви проблеми. Това, което тя ми каза беше, че както изглежда в моята зала на заседания на Еврозоната скоро ще се говори на български“, каза Георгиева. Тя потвърди, че присъединяването на България през 2023 г. в Еврозоната е „напълно обозримо“, ако през април влезем в механизма ERM-II.

„За България влизането в Еврозоната сега е по-добре, отколкото в миналото, именно защото светът е по-турболентен“, каза Георгиева.

Управляващият директор на МВФ предупреди, че България не трябва да изостава от зелените политики, защото нисковъглеродната икономика ще даде нов тласък на инвестициите и ще спомогне за създаването на нови работни места.

„Ние търсим области, в които да се декларираме като лидери. И в тази област, ако ние действаме бързо и решително за Европа има шанс да генерира по-висок растеж и да заеме конкурентна позиция в нещо, което безусловно ще става в бъдещето. И аз се надявам, че България ще намери своето място в тази ниша на нова конкурентоспособност“, каза тя.

Кристалина Георгиева посочи препоръката на МВФ, че постепенно трябва да се въвежда данък върху въглеводородните емисии, като най-ефективен път за поставяне на цена на тези емисии и предсказуемост на трансформацията на икономиката.

„Днес средно в света цената е 2 долара на тон. В рамките на едно десетилетие трябва да вървим към цена $75 за тон. Но смятаме, че фискалната политика трябва да бъде много внимателно премислена, за да не се увеличава общото данъчно бреме“

Тя подчерта, че е „много е важно където отиват парите. „Те трябва да се използват както за инвестиране в зелени технологии, така и за намаляване на тежестта върху хората, които ще понесат бремето на този данък“.

Коментари: 0