Реакцията на света след Covid може да „прекрои бъдещето на енергетиката“

Международната агенция по енергетика прогнозира, че възобновяемите енергийни източници ще заемат „главните роли“,

Реакцията на света след Covid може да „прекрои бъдещето на енергетиката“

Снимка: Unspalsh

Отговорът на света на Covid-19 може да „прекрои бъдещето на енергетиката“ за години напред, пише Международната агенция по енергетика (IEA) в своя годишен доклад за световната енергийна перспектива.

Там се подчертава, че най-важното от всичко е как в крайна сметка кризата ще се отрази на прехода към чиста енергия. Докладът отбелязва, че докато преходът към чиста енергия продължава да набира скорост, са необходими по-бързи и по-смели структурни промени, за да може светът да достигне нулеви емисии на въглерод.

„Кризата с Covid-19 е причинила повече смущения от всяко друго събитие в новата история, оставяйки белези, които ще се виждат години напред”, се казва в изявление на базираната в Париж агенция. „Covid-19 разкри криза с изключителна свирепост за страните по света. Тя се развива и днес - и нейните последици за енергийното бъдеще на света остават много несигурни.“

За напред, IEA вярва, че възобновяемите енергийни източници ще заемат „главните роли“, а слънчевата ще заеме „централно място“, водена от подкрепящи правителствени политики и намаляващи разходи.

От друга страна, IEA прогнозира, че търсенето на въглища няма да се върне до нивата отпреди коронавируса и че ще представлява по-малко от 20% от потреблението на енергия до 2040 г., за първи път след Индустриалната революция. Петролът ще остане „уязвим към големите икономически несигурности, произтичащи от пандемията“, като търсенето ще започне да намалява след 2030 г., казва агенцията.

Поради продължаващото въздействие на Covid-19 IEA очаква глобалното търсене на енергия да спадне с 5% през 2020 г., а потреблението на петрол и въглища - съответно с 8% и 7%.

Търсенето на природен газ се очаква да намалее с 3% тази година - най-големият спад, откакто се превърна в основен източник на гориво през 30-те години на миналия век, но агенцията отчита нарастване на търсенето през следващото десетилетие, предизвикано от растеж от нововъзникващите икономики. Перспективите са ревизирани леко от април, когато агенцията прогнозира, че търсенето на енергия може да спадне с 6% през 2020 г.

Коментари: 0