Реджеп Ердоган е решен да понижи лихвите

Според него се прави опит Турция да бъде хваната в капан чрез обменния курс, лихвените проценти и инфлацията

Реджеп Ердоган е решен да понижи лихвите

Снимка: БТА

1324 ~ 1 мин. четене
Реджеп Ердоган заяви, че е решен да понижи лихвените проценти до определени нива и нарече скорошните публикации за намаляващите валутни резерви на централната банка "опит да се създадат негативни настроения към Турция", пише Reuters.

„Заедно ще спечелим тази битка срещу тези, които се опитват да хванат Турция в капан чрез обменния курс, лихвените проценти и инфлацията“, заяви турският президент пред бизнес лидери в Анкара. „Определено сме решени да понижим валутните курсове, лихвите и инфлацията до поставените цели“, добави той.

Днес гуверньорът на турската централна банка заяви, че увеличението на лихвените проценти остава валидна възможност, ако инфлацията неочаквано се повиши, и защити политиката за валутните резерви на банката. По думите му въпросната политика цели справяне с опасенията, възникнали заради поевтиняването на турската лира спрямо долара и еврото през последните седмици.

На срещата си от миналата седмица централната банка на югоизточната ни съседка остави своята основна лихва непроменена на ниво от 24%. Годишната инфлация в момента е около 20%. Ердоган е отдавнашен критик на високите лихви и често призовава те да се понижат, за да се насърчи икономическата активност.
Коментари: 0