Реформаторите: С пенсионната реформа се готви кражба

С промените се отнемат правата на хората да разполагат с парите си

Реформаторите: С пенсионната реформа се готви кражба

Финансовият министър Владислав Горанов да не внася в парламента промените в Кодекса за социално осигуряване, свързани с втория пенсионен стълб. За това настояват от Гражданския съвет на Реформаторския блок.

Те предвиждат всички средства да отиват в обща партида вместо по индивидуална, а наследяването на натрупаните суми се премахва. Промените засягат правата на 3.5 млн. души - родените след 31 декември 1959 г., които задължително внасят 5% от заплатата си в частен фонд през последните 16 г. и са натрупали по личните си сметки в тях общо 7.7 млрд. лв.

„Промените са прибързани, направени са тайно и ако бъдат приети, това ще е най-голямата кражба след КТБ”, заяви депутатът Гроздан Караджов.

Готвените промени, които предвиждат въвеждане на солидарен принцип в изплащането на т. нар. втора пенсия, народният представител Мартин Димитров нарече „квазинационализация”. Най-големият проблем е, че това е национализация. Не е национализация само ако ви вземат колата, промените на Горанов са ограничение да се разпореждате със своите пари”, смята депутатът и добави, че става дума за квазинационализация - „чиновникът да реши вместо мен, вместо нас”.

Отношението на гражданите с техните пенсионни фондове е частно-правен договор и трябва да си остане такъв. Тези пари трябва да могат да се наследяват, а не ако човек почине, да отиват в общ фонд в държавата. Последното е напълно противоположно на лично осигуряване в персонална партида, обясни Димитров.

Икономистът Георги Ганев от Гражданския съвет заяви, че се нарушават права, гарантирани от конституцията. Той даде пример с банковите депозити, при които държавата да определя колко да може да се изтегля от лична сметка. Държавата там работа няма никога, освен да надзирава и регулира, ако някоя от компаниите се държи по престъпен начин. Мнозинствата на ГЕРБ имат някаква маниакална нужда да сложат ръка върху пенсионните фондове.

Реформаторите настояват за широк експертен дебат, преди да се приемат каквито и да било промени в Кодекса за социално осигуряване.

Коментари: 0