Рейтингът на Путин спада рязко заради пенсионната реформа

Негативното отношение на руснаците се отразява във всяко следващо проучване

Рейтингът на Путин спада рязко заради пенсионната реформа
896 ~ 1 мин. четене

Нивото на доверие на руснаците в политиците намалява през първата половина на 2018 г. Социолозите в руския Център „Левада” приписват това на "умората от външнополитическото напрежение" и "общественото безпокойство за реформата в пенсионната система".

На президента Владимир Путин се доверяват 48% (през януари бяха 60%) от респондентите.

Негативното настроение на руснаците към техния лидер се отрази и в друго проучване на общественото мнение, публикувано на 22 юни 2018 г. По данни на социологическия център ВЦИОМ, нивото на одобрение на дейността на президента е 72.1%. Преди седмица (между 15-22 юни) този показател беше 77.1%, пишат от центъра. Така снижението на доверие само за седмицата е с 5 процентни пункта, а от май месец насам е 8.2 процентни пункта.

Малко, след като излязоха резултатите от проучването на ВЦИОМ, те бяха коментирани от говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Той каза, че президентът Путин се отнася „прагматично” към понижението на своя рейтинг, свързано с обсъждането на вдигането на пенсионната възраст. Тогава той поясни, че темата много вълнува обществото.

„Разбира се, общественият резонанс по един или друг начин засяга нестабилността на рейтинговите показатели. Но вие знаете, че Путин е много прагматичен и за него е важно е да продължи работата си, да изпълнява задълженията си като държавен глава. Той изобщо не стига до своя рейтинг, знаейки, че интересите на хората винаги са от първостепенно значение за него”, каза Песков, коментирайки данните от проучвания на общественото мнение относно намаляването на рейтинга на президента.

Подкрепи Economic.bg