Рекорден бежански натиск над Европа

Само за изминалия уикенд над 1000 чужденци са заловени по границите

Рекорден бежански натиск над Европа

Снимка: БГНЕС

160 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Имигрантите в Средиземно море неволно поставиха пореден рекорд. Само за последния уикенд над хиляда чужденци бяха спасени през последния уикенд при опит да стигнат до Европа.

В неделя при спасителните операции са извадени общо 671 души, от които 108 са жени и 48 деца. Ден по-рано в близост до либийското крайбрежие са спасени над 400 имигранти.

Междувременно австрийската столица залови повече от 80 нелегални имигранти, натоварени в камион. Броят им е бил 86, като 16 от тях са били деца на възраст от пет месеца до 14 години, предаде БТВ.

Данните показват, че през миналия месец до ЕС през Гърция са опитали да достигнат 49 550 имигранти. През първите седем месеца на годината по гръцките граници са засечени близо 130 500 имигранти, което в пъти повече в сравнение с година по-рано.

Европейската комисия се готви да започне да отпуска помощ на Гърция за убежище, миграция и интеграция. „Гърция може да получи общо 260 млн. евро от Фонда на ЕС за убежище до 2020 г., а други 166 млн. евро са предвидени от фонд за управление на границите“, заяви Изабела Купър, говорителка на ЕК.

Подкрепи Economic.bg