Рекордна реколта за италианския винен сорт \"просеко\"

Това няма да намали цената на напитката

Рекордна реколта за италианския винен сорт \

Рекордна реколта на сорта грозде "просеко" в Италия, от него се произвежда едноименното пенливо вино "Просеко" в италианските региони Венето и Фриули-Венеция Джулия. Това обаче няма да намали цената на напитката, а значителна част от произведеното вино ще бъде изпратена за съхранение, съобщава Bloomberg, цитирайки експерти от бранша.

Практически перфектното време в тези области през изминалото лятото доведе до растеж на културите до рекордни нива. Очаква се производството на вино сорт "просеко" да се увеличи до 56% на годишна база, до 3,5 млн. хектолитра (467 млн. ​​бутилки), показват данните в доклада на организацията Prosecco DOC Consortium. Според техните прогнози, продажбите на "просеко" през тази година ще нараснат с 20% до 1,68 млрд. евро.

По време на производствения процес, двойно-газираното вино ферментира. При шампанско вторичната ферментация се извършва директно в бутилката, което позволява тя да се съхранява в продължение на години. "Просеко" се ферментира в стоманени цистерни, което намалява разходите, но се препоръчва това вино да се използва в рамките на една година след производството му.

Според очакванията на Prosecco DOC Consortium, италианските винопроизводители могат да спестят до 20% от виното след първичната ферментация, за да отговорят на нарастващото търсене на вина през следващите години. В допълнение към създаването на резерв за в бъдеще, тази тактика ще предотврати спад в цените поради голямото предлагане, заяви ръководителят на организацията Стефано Дзанете.

По думите му, от 2011 г. до 2014 г. износът на "Просеко" във Великобритания, най-големият пазар за това вино с изключение на Италия, скочи три пъти, до 64,9 милиона бутилки. За времето определено за доставка в Съединените щати, третият по големина пазар след Германия, почти се е удвоила до 39,3 милиона бутилки.

Активният ръст на търсенето на "Просеко" ще продължи поне в следващите пет години, смята ръководителят на най-големия вносител на напитката в САЩ Mionetto USA – Енор Чеола. Много американци все още не знаят за тази напитка, и в допълнение, бюджетните пенливи вина набират популярност сред младата аудитория, добави той.

Коментари: 0